logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
22/03
21/03
2 ...

Медійна симфонія Вагнера

21-11-2021 17:497530

Медійна симфонія Вагнера
Фото: ілюстративне

Минулого тижня політично активна частина українського суспільства завмерла в очікуванні гучно анонсованого та кілька разів перенесеного розслідування журналістів-розслідувачів Bellingcat. Їх текст мав стати свого роду інформаційною бомбою, де прямо мав би бути названий головний «кріт» країни, який злив інформацію про надсекретну операцію ГУР МО по виманювання «вагнерівців» з Російської Федерації. Особливо на нього чекали люди, які позиціонують себе найбільшими патріотами України. Бо очікували, що відомі та достатньо впливові на Заході журналісти прямо назвуть прізвище «крота» і ним звісно мав би стати або сам Володимир Зеленський або, принаймі, голова ОП Андрій Єрмак.

Однак, тему, яку тримали у фокусі уваги деякі українські журналісти та медіа майже рік у підсумку не вистрелила. З великою повагою до журналістів Bellingcat, вони переповіли факти, які і так були відомими до того. Єдиною «цікавинкою», яку згодом розкрутили у медійному полі стала зустріч між головою ОП Андрієм Єрмаком та колишнім головним розвідником країни Василем Бурбою 24 липня 2021 року. Підсумком цієї зустрічі нібито стала затримка фінальної стадії операції на чотири дні. Дату вильоту та захоплення найманців перенесли. Урешті-решт, чому сам факт перенесення дати захоплення «вагнерівців» дехто почав вважати зрадою – незрозуміло.

Будьмо відвертими – тема «вагнергейту» достатньо складна для розуміння пересічного виборця. І вона б «погасла» за кілька днів і про неї всі б забули. Однак, якщо рушницю тримати зарядженою увесь рік, а вона у підсумку не вистрілює, то треба їй допомогти вистрілити. І цю роль відвели минулої п’ятниці Савіку Шустеру та його ток-шоу на каналі найзаможнішої людини країни – Ріната Ахметова. Тим паче, що колишній «володар» Донбасу сьогодні сам не проти полоскотати медійно нерви особисто Володимиру Зеленському. Бо у війні з Президентом, який намагається заставити жити Ахметова за правилами, олігарх втрачає мільярди.

Родзинкою шоу Шустера став виступ Василя Бурби. Ми не будемо вдаватися в аналіз того, що він сказав. Бо майже нічого нового він не додав. Вже сам факт того, що колишній головний розвідник країни вибрав шлях телезірки викликає подив і запитання. Для чого і хто та що пообіцяв Василю Васильовичу за це? Вдумайтесь! Сам екскерівник «острова» не гребує на всю країну відкрито коментувати перебіг надсекретної операції! Це справді подія! Що вже тоді говорити про балакучість інших представників суперсекретного ГУР МО, коли Василь Васильович розв’язав язика на повну. Чи можна собі таке уявити в іншій країні? Та ще й країні, яка у стані війні? Питання риторичне.

Не можна не приділити увагу присутності у студії і журналістки «5 каналу» Яніни Соколової. Її запросили у студію недарма. Бо вже наступного дня після виходу розслідування Bellingcat вона публікує пост у соцмережах, де пише, що їй підкинули флешку засекречених документів щодо «Вагнергейту» на капот машини. За її словами, вони виявилися достовірними і тому вона їх публікує.

Чесно кажучи, чому злив секретних документів відбувся саме через Яніну Соколову – загадка. Звісно, вона талановитий журналіст-інтерв’юер, але яким боком вона до розслідувань та супертаємної інформації та ще й з документами? У країні і без того є справді потужні розслідувальні команди, такі як «Бігус. Інфо», «Схеми» чи «Слідство.Інфо», для яких ця тема була б справді «профільною». Однак, з ними могли б виникнути проблеми – документи вони б могли довго перевіряти на достовірність і їх «вкид» у публічний простір у визначений день та час не міг би відбутися за вказівкою зверху. Тобто дрова у полум’я потрібно було підкидати вже тут і зараз. Тому скоріш за все і вибрали те, а не інше «джерело зливу».

Окрім того, «навести» ще більшої зради в ефірі шоу намагався Дмитро Гордон. Той самий, який дав потужний старт сучасній політичній кар’єрі Ігорю Смєшку. Пригадуєте, Гордон просто в інтерв’ю сказав, що він для нього класний, тому і має бути Президентом. Але давайте не відволікатися, бо за словами Гордона п’ятничний ефір у Савіка Шустера мав би розділити епоху Зеленського на до- і після-. Чому саме – незрозуміло! Напевно, бо так би було класно, як і у випадку зі Смєшком.

Взагалі зібрати політичні бонуси на темі «державної зради» всі шанси мав «сивочолий гетьман», але його в ефірі чомусь не було. Тому цю роль приготували для одного зі спікерів та фронтменів партії ЄС – Олексію Гончаренку. За задумом він мав стати на захист мільярдів гривень у другому блоці програми, які власнику телеканалу Рінату Ахметову не заплатила днями державна компанія. Але посеред спіча про «зелену енергетику» Гончаренко з власної ініціативи різко змінив тему та полум’яно почав «розганяти зраду» та говорити про «Вагнергейт». Чи став його спіч неочікуваним. Для більшості телеглядачів, напевно, ні.

Як бачимо – тема «Вагнергейту» у медійному просторі після виходу розслідування журналістів Bellingcat не давши очікуваного ефекту далі просто почала педалюватися зацікавленими сторонами, які ведуть боротьбу проти Президента України. Чи є це корисним для країни, яка перебуває у стані війни? Однозначно, що ні. Тим паче, коли російські медіа активно підхоплюють скандал і транслюють його у себе. Чи не є їм вигідною ця ситуація?

І наостанок. Якщо сьогодні надсекретна інформація спецоперації у нас звучить направо і наліво, то  хотілося б почути відповідь на ще ключове питання. Які свідчення мали б надати ті, яких мали б упіймати у результаті успішної спецоперації? Чи є вони носіями справді важливої інформації? Більшість із них зараз маргіналізовані елементи і по суті не займали ніяких серйозних постів. Тому виникає ще одне питання – чи не є ця вся скандальна історія гібридною та керованою зовні?

Юрій ЛУЖНИЙ