Львівський суд зобов’язав Нацраду відреагувати на наявність російських фільмів на українському телебаченні

https://leopolis.news/post/53725/lvivskyy-sud-zobovyazav-nacradu-vidreaguvaty-na-nayavnist-rosiyskyh-filmiv-na-ukranskomu-telebachenni

24/11/2021

Про це пише Zaxid.net

16 липня 2021 року набули чинності норми закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». З-посеред іншого, цей закон визначає, що мовою поширення та демонстрування фільмів в Україні є виключно державна мова. Водночас фільми, створені іноземною мовою, мають демонструватись з українською озвучкою, дубляжем чи субтитрами. При цьому тривалість реплік з субтитрами не може перевищувати 10% тривалості фільму.

Втім практично усі загальнонаціональні телеканали відмовились виконувати норми мовного закону і продовжують транслювати фільми і серіали російською мовою. Деякі російськомовні фільми і серіали показують з українськими субтитрами, однак не 10% часу, як це передбачено законом, а протягом усього показу.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, яка мала б стежити за дотриманням мовних квот українськими телеканалами, у більшості випадків не притягає до відповідальності телеканали, які не дотримуються вимог обов’язкового обсягу мовлення українською мовою. У червні секретаріат мовного омбудсмена виявив, що телеканали «Україна», «1+1» та «Інтер» не дотримуються вимог обов’язкового обсягу мовлення українською мовою. У Нацраді натомість заявили, що після перевірки не виявили порушень мовного законодавства цими телеканалами. Таке рішення Нацради пояснили застарілою методологією моніторингу телеканалів, у яку включають не лише телевізійний продукт, але й рекламу. Втім в липні Нацрада таки оштрафувала телеканал «1+1» на 71,5 тис. грн за трансляцію серіалу «Кухня» російською мовою.

Уже в серпні Нацрада таки виявила порушення мовного закону одразу на трьох телеканалах: «1+1», «Інтер» та «Україна». Про це йдеться у відповіді на звернення львівського громадського активіста Святослава Літинського, який попросив Нацраду накласти санкції на ці телеканали. У Нацраді підтвердили, що справді виявили порушення мовного закону, але не штрафуватимуть телеканали, мотивуючи це відсутністю повноважень. Водночас Літинського повідомили, що скерували результати моніторингу телеканалів уповноваженому із захисту державної мови Тарасу Кременю.

Після цього Святослав Літинський вирішив подати до суду і змусити Нацраду з питань телебачення і радіомовлення хоч якось відреагувати на грубе порушення мовного законодавства телеканалами. Позовну заяву Літинського 17 листопада розглянув Львівський окружний адміністративний суд. У позові Літинський попросив суд визнати бездіяльність Нацради з питань телебачення і радіомовлення та зобов’язати її ще раз розглянути його звернення, однак цього разу ґрунтовно. Суддя Зіновій Гавдик, який розглядав цю справу, вирішив, що Нацрада справді ухилилась від своїх обов’язків.

«Згідно із ч. 1 ст. 70 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», Національна рада здійснює контроль за дотриманням та забезпечує виконання вимог, в тому числі і законодавства України у сфері телебачення і радіомовлення. Статтею 10 цього ж Закону встановлено обов’язкову частку мовлення державною мовою, відповідно, на думку суду, саме на відповідача покладений також і обов’язок здійснювати контроль в тому числі і дотриманням обов’язкової частки мовлення державною мовою», – йдеться у рішенні суду.

На думку суду, Нацрада повинна була або повідомити Літинського про накладені на телеканали санкції, або направити його звернення уповноваженому із захисту державної мови Тарасові Кременю для накладення санкцій, однак не зробила цього.

Таким чином Львівський окружний адміністративний суд задовольнив позов Святослава Літинського і зобов’язав Нацраду з питань телебачення і радіомовлення повторно розглянути звернення активіста «із врахуванням правової оцінки наданої судом у рішенні». Це означає, що або Нацрада, або мовний омбудсмен Тарас Кремінь мають виконати вимоги закону і оштрафувати телеканали, що транслюють фільми російською та повідомити про це Літинського.

Leopolis.news