Львівська міськрада вимагає створити у ВРУ нову ТСК на чолі з опозиційними силами щодо «вагнергейту»

https://leopolis.news/post/53766/lvivska-miskrada-vymagae-stvoryty-u-vru-novu-tsk-na-choli-z-opozyciynymy-sylamy-shchodo-vagnergeytu

25/11/2021

 

Звернення адресоване до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Генеральної прокуратури України та Державного бюро розслідувань України. Депутати вимагають публічних пояснень від Президента щодо зриву операції затримання «вагнерівців» та створення іншої Слідчої комісії у парламенті на чолі з опозицією. 

Подаємо повний текст звернення: 

«Заступаючи на пост Президента України, Володимир Зеленський під час інавгурації урочисто складав присягу на вірність Україні, в котрій зокрема зобов’язався боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут Українського народу, відстоювати права і свободи громадян, додержуватися Конституції України і законів України, виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників, підносити авторитет України у світі.  

Справа «вагнергейту» та нещодавнє розслідування видання Bellingcat яскраво нам продемонстрували халатне відношення Президента України до своєї обіцянки, а також підігрування найближчого оточення Президента України, зокрема Андрія Єрмака, московському сценарію.  

У час, коли 7 років триває російсько-українська війна, чи не щодня гинуть українські воїни, – Голові Офісу Президента фактично дозволили виходити за межі своїх повноважень, відстоюючи інтереси Москви. Коли головні розвідники країни прийшли доповідати Президенту про операцію із затримання «вагнерівців», їх зустрів керівник патронатної служби замість головнокомандуючого, який несе особисту відповідальність за долю країни. Відклавши здійснення ретельно планованої блискучої операції, пан Єрмак перевищив свої повноваження.  

Керівник Офісу Президента не мав права проводити подібні зустрічі, а тим паче давати наказ про зупинку спецоперації таких масштабів. Через перенесення спецоперації, яке відбулось всупереч усім порадам Голови управління розвідки, впав авторитет України та нашої розвідки в міжнародній спільноті, що вже суперечить присязі, яку складав Президент. Та найважливіше, що люди, які вбивали українців на Сході країни, не понесуть за це жодної відповідальності. Відкрите демократичне суспільство не може толерувати фактичний зрив операції із затримання «вагнерівців» особою, яка не була за неї відповідальна. Єдиним обґрунтуванням того, що Єрмака не було звільнено після цього може слугувати тільки особиста симпатія Президента, що не є професійним та допустимим.  

Сьогодні Україна рухається в бік зворотній від шляху демократії та права, шляху, який прокладали ціною своїх життів у 2013-2014 рр Герої Майдану і сьогодні продовжують прокладати українські воїни на Сході. Корупція, лобіювання московських інтересів на найвищому рівні, скільки ще червоних ліній ми дамо перейти Президентові Зеленському?  

Президент більше не може приховувати фактів своєї відвертої брехні та ховатись за спинами своїх маріонеток, оскільки відповідальність за такий наказ має нести саме він як головнокомандувач армії. Ми вимагаємо відновлення справедливості. Винні у зриві операції із затримання «вагнерівців» не повинні уникнути кримінального процесу. Ми наполягаємо на створенні Тимчасової слідчої комісії Парламенту на чолі з опозиційними силами, просимо народних депутатів не бути байдужими та проголосувати за її створення. Тільки створення комісії з людьми, що є незалежними від впливу ОП може забезпечити чесне, прозоре та правдиве розслідування, що буде проводитися не маріонетками Президента Зеленського.  

Також, ми вимагаємо у Президента України публічних пояснень щодо зриву операції затримання «вагнерівців». Зрадники країни повинні понести кримінальну відповідальність за фактом свого злочину. Україна – європейська країна, і ми не дозволимо звернути з цього обраного мільйонами українців шляху й повернути державу у московський зашморг», – йдеться у зверненні.

Публікацію підготовлено депутатами у межах програми висвітлення діяльності Львівської міської ради, її виконавчих органів, посадових осіб і депутатів.