logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

Польща просить НАТО посилити захист східного флангу Альянсу

25-11-2021 19:276728

Польща просить НАТО посилити захист східного флангу Альянсу
Фото: eurointegration.com.ua

Президент Польщі Анджей Дуда запропонував генсеку НАТО Єнсу Столтенбергу посилити присутність Альянсу на його східному фланзі.

Про це, як пише «Європейська правда», повідомляє портал RMF24.

«Я зробив пропозицію генеральному секретарю підвищити готовність сил НАТО в цій частині Європи, на східному фланзі, розглянути можливість збільшення військової присутності, розглянути також посилення місій, наприклад, місії Air Policing, будь-які місії спостереження», – сказав Дуда.

На його думку, такі дії мають показати всім потенційним агресорам, що НАТО готовий і захищати країни Альянсу, але й звернути увагу на безпеку союзників, які не є членами НАТО.

Дуда також заявив, що на білорусько-польському кордоні триває гібридна атака, яку підтримує влада Росії.

«Метод змінюється з лобової атаки на атаки меншими групами вночі. Ми спостерігаємо небезпечний розвиток ситуації», зазначив Дуда.

Говорячи про ситуацію на польсько-білоруському кордоні, він зазначив, що нинішні події польська сторона розцінює як провокацію, що може призвести навіть до ескалації насильства з застосуванням вогню з білоруської сторони. 

Нагадаємо, що з літа 2021 року Білорусь стала транзитним маршрутом для мігрантів з Іраку, Сирії та Ємену, які хочуть потрапити в Європейський Союз. Білоруський режим почав цілеспрямовано організовувати перевезення мігрантів, обравши ціллю спочатку Литву, а потім – Латвію та Польщу.

Ситуація загострилась на початку листопада, коли на польському кордоні у нейтральній смузі застрягли до 5 тисяч мігрантів. Білоруські силовики організовано приводять мігрантів до польських КПП. 

16 листопада мігранти на кордоні з Польщею атакували польський КПП. У сутичках з мігрантами травмувалися девʼятеро польських правоохоронців.

17 листопада підрозділи швидкого реагування Національної гвардії вирушили на західний кордон.

19 листопада Велика Британія заявила, що готова направити ще щонайменше сто своїх військових до Польщі, щоб допомогти подолати кризу мігрантів на кордоні з Білоруссю. 

 

Leopolis.news