logo
25/04
24/04
23/04
2 ...

Створення національної авіакомпанії суперечить засадам політики держвласності – аналітики

28-11-2021 11:386195

Створення національної авіакомпанії суперечить засадам політики держвласності – аналітики

Аналітики-консультанти з питань корпоративного управління заявили, що створення національного авіаперевізника суперечить основним засадам політики державної власності, які затверджені урядом.

Про це йдеться у публікації SOE Weekly для ЕП.

«Наразі немає обґрунтування того, навіщо державі володіти таким авіаперевізником. Це також суперечить Основним засадам політики державної власності, які затверджені урядом. Оскільки послуги, які надає компанія, є легко доступними від приватних постачальників на конкурентному ринку», - йдеться у матеріалі. 

За їх словами, якщо відбувається «провал ринку» в наданні місцевих авіаперевезень, держава може залучити приватних авіаперевізників до місцевих маршрутів за допомогою механізму покладання спеціальних обов’язків (public service obligations – PSO). 

«Держава також може запропонувати субсидії приватним авіакомпаніям на обслуговування певних маршрутів через відкриті аукціони. Компанія, яка запросить найнижчу субсидію, отримує маршрут», - заявили аналітики.

Також за їх повідомленням, рішення про створення національної авіакомпанії, тобто нової великої державної компанії, суперечить зобов’язанням української влади скоротити частку держкомпаній відповідно до нещодавнього Меморандуму МВФ.

Leopolis.news