Водій буса, який на Старосамбірщині на смерть збив дідуся на велосипеді, може уникнути покарання

https://leopolis.news/post/53958/vodiy-busa-yakyy-na-starosambirshchyni-na-smert-zbyv-didusya-na-velosypedi-moje-unyknuty-pokarannya

29/11/2021

Як повідомляє Антикорупційний моніторинг Львівщини, до них звернулася дочка загиблого велосипедиста. Надія Бачара розповіла, що розгляд справи щодо обвинуваченого у смерті її батька штучно затягується суддями Самбірського міськрайонного суду. Виявляється, розгляд справи про смертельний наїзд на 77-річного пенсіонера, який триває вже більше 2 років, завдяки не хитрій схемі, БУДЕ РОЗГЛЯНУТО... З НУЛЯ. Тобто обвинувачений цілком реально може уникнути відповідальності, затягуючи час.

Щоб розібратися, що тут і до чого потрібно вивчити усю хронологію подій:

  • 5 вересня 2019 року було зареєстровано справу за фактом смертельної ДТП.
  • 6 березня 2020 року Старосамбірським міськрайонним судом було обрано обвинуваченому запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту на 2 місяці, до 4 травня.
  • 17 березня 2020 року був складений обвинувальний акт і направлений до суду.
  • 24 березня 2020 року справу було вирішено передати Самбірському міськрайонному суду.
  • 13 квітня 2020 року обвинувальний акт був зареєстрований в Самбірському міськрайонному суді. Тут починається найцікавіше…
  • 14 квітня 2020 року голова Самбірського міськрайонного суду, і головуючий у цій справі, Галин Володимир Петрович призначив підготовче судове засідання через місяць, АЖ на 18 травня! Хоча прекрасно знав, що у потерпілого 4 травня закінчується запобіжний захід, який потрібно продовжити. Ось так вперше Володимир Галин «посприяв» обвинуваченому: штучно позбавив його домашнього арешту. Весь цей час Роман Дзюб’як, який збив пенсіонера на велосипеді, вільно пересувається, і живе повноцінним життям.
  • З 18 травня 2020 року до сьогодні відбулося не більше 3-х засідань, де допитали свідків. Інші засідання зривалися обвинуваченим і стороною захисту. Все це відбувалося без підтверджуючих документів, простими клопотаннями на електронну адресу. Дійшло до того, що 15 травня 2021 року до суду надійшло клопотання адвокат обвинуваченого Найди В.С. про перенесення розгляду справи у зв`язку із його амбулаторним лікуванням. Однак, як встановлено у судовому засіданні, в цей день захисник обвинуваченого приймав участь у судовому засіданні у Пустомитівському районному суді Львівської області, що підтверджується ухвалою підготовчого судового засідання даного суду. На всі ці штучні методи затягування часу суддя Галин свідомо закривав очі допоки представник потерпілих не подав відповідне клопотання (https://reyestr.court.gov.ua/Review/99465316). Лише після цього суддя звернувся до КДК адвокатури Львівської області про притягнення до дисциплінарної відповідальності адвоката обвинуваченого. Тобто своєю бездіяльністю суддя Галин вже вдруге спряв 22-річному водієві, який збив пенсіонера на велосипеді, у затягуванні часу.
  • 12 жовтня 2021 року прокурором було подано клопотання про взяття обвинуваченого Романа Дзюб’яка під варту. Однак, того ж засідання свідок, друг обвинуваченого, який сидів поруч з ним у машині, коли було здійснено ДТП, заявив клопотання про відкладення засідання через те, що йому потрібна юридична допомога. Головуючий суддя Галин, без особливих на те причин, не став розглядати клопотання прокурора і відклав питання взяття підсудного під варту на наступне засідання, 11 листопада. Вже третій факт «сприяння» обвинуваченому.
  • 11 листопада 2021 року настав один з ключових моментів цієї справи, на даний час. На засіданні, під час якого мали розглянути клопотання про взяття підсудного під варту, сторона захисту заявила про відвід головуючого судді. Причини надумані, що згодом буде підтверджено, але суд зобов’язаний зупинити розгляд справи негайно, адже заяву про відведення має розглядати інший суддя. Тобто знову знайшовся штучний спосіб Роману Дзюб’яку уникнути обрання запобіжного заходу. Але це ще не все. Розподіл на суддю, який розглядатиме заяву про відведення, відбувся не в автоматичному режимі, як це має бути, а у «ручному». На сайті Судової влади України немає відповідних даних про такий авторозподіл. Скоріш за все, рішення, хто розглядатиме заяву про відведення судді Галина, приймав сам суддя Галин, як голова Самбірського міськрайонного суду.
  • 17 листопада 2021 року заяву про відвід судді Галина задовільнив суддя Казан Ігор Степанович, який знаходиться у його підпорядкуванні. Станом на 18 листопада 2021 року даних на Судовій владі про призначення Казана не було. Це свідчить про «ручний» режим призначення.

Сама ухвала про відвід судді Галина заслуговує окремої згадки і є ключовою!

Підстав задовольняти заяву про відведення свого «начальника» у судді Казана не було. Він це навіть сам підтверджує в ухвалі (https://reyestr.court.gov.ua/Review/101166889). Ось цитата:

«Наведене адвокатом Найдою В.С. у заявленому письмовому відводі не знайшло належних та підтверджених даних, які б свідчили про наявність підстав для цього, що передбачене вказаною вище нормою Кримінального процесуального Закону, а фактично аргументоване у зверненні захисника зводиться до його припущень про неупередженість судді».

Так чому ж заяву було задовільнено? Ось аргументація:

«…з метою запобігання недопущення в подальшому затягування розгляду справи… суд дійшов переконання про задоволення заявленого відводу судді Галину В.П.»

А що означає це безпідставне і суперечливе рішення? А те, що призначається новий суддя, і справа буде розглядатися із самого початку. Хіба це не є затягуванням часу з боку Самбірського міськрайонного суду!? Хіба це не відверта схема у сприянні обвинуваченому!?

Вишенька на торті: новий суддя Пташинський І. А. призначив підготовче судове засідання аж на 17 січня 2022 року, де справу почнуть розглядати з нуля!

Що ми маємо по факту?

1. Постійне свідоме сприяння Самбірським міськрайонним судом обвинуваченому, який на смерть збив 77-річного чоловіка, у затягуванні процесу.

2. Через бездіяльність судді Галина в обвинуваченого закінчився запобіжний захід, який не було вчасно продовжено. Також суддя Галин всіляко спряв тому, аби водій буса не отримав нового.

3. Прийнято суперечливе рішення про відвід судді Галина, яке ще більше затягує справу.

4. Через розгляд справи з нуля в обвинуваченого з’являється реальний шанс уникнути покарання, дочекавшись амністії!

Leopolis.news