В Україні з 1 грудня збільшиться розмір аліментів на дітей

https://leopolis.news/post/54022/v-ukrani-z-1-grudnya-zbilshytsya-rozmir-alimentiv-na-ditey

30/11/2021

Про це повідомляє Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Львів).

Гарантований розмір аліментів на одну дитину, тобто мінімальний розмір, який сплачує батько чи матір у разі, якщо у них низькі доходи. Він складає не менше, ніж 50% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного до її віку. Відтак, прожитковий мінімум збільшиться до 2100 грн для дітей віком до 6 років та 2618 грн для дітей віком від 6 до 18 років.

Тож, гарантований мінімальний розмір аліментів з 1 грудня становитиме:

  • для дітей віком до 6 років – 1 050 грн;
  • для дітей віком від 6 до 18 років – 1 309 грн.

«Водночас мінімальний рекомендований розмір аліментів на дитину до 6 років становитиме 2100 грн, віком від 6 до 18 років – 2 618 грн. Варто зауважити, що розмір аліментів є гарантований та рекомендований й залежить від доходу батька чи матері, які сплачують виплати. Також закон встановлює не лише мінімальний розмір аліментів, але й максимальний. Він складає 10 прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку», зазначив – Тарас Грень, начальник Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів).

Тож з 1 грудня максимальна сума аліментів на дитину до 6 років складатиме – 21 тисяча гривень, а від 6 до 18 років – 26,18 тисячі гривень.

Якщо один з батьків, який платить аліменти, прострочив оплату, він зобов’язаний виплатити суму заборгованості за весь час з урахуванням індексу інфляції, а також 3% річних від суми боргу. Якщо дитина після 18 років продовжує навчання, то батько чи мати, які не проживають з нею, повинні продовжувати сплачувати аліменти, поки триває навчання, але не довше, ніж до 23 років.

Leopolis.news