logo
28/03
2 ...

У Львові будуть говорити про досвід Балкан з миробудування для України

02-12-2021 21:016153

У Львові будуть говорити про досвід Балкан з миробудування для України
Фото: ЛМР

Міжнародний досвід з миробудування – для досягнення справедливого миру в Україні. Інститут екуменічних студій Українського католицького університету запрошує на черговий вебінар в межах проекту «Екуменізм і миробудування: міжнародні уроки для України». Цього разу розглянуть досвід Балкан. Подія відбудеться 8 грудня о 18.00 год на платформі ZOOM.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

«Недавні конфлікти на Балканах — це війна, яка йшла релігійними кордонами. Це також історія про переселенців, про обмін територіями, про звірства, на які готові добрі люди, про бездіяльність міжнародної спільноти. Балкани нам показують, що, якщо питання історичної пам’яті і примирення не вирішити, то воно може в якийсь момент вибухнути у військовий конфлікт. Але балканська історія — це також історія про надію: війни закінчуються, мир — рано чи пізно — повертається, і люди мусять вчитися жити разом, навіть коли вони дотримуються протилежних поглядів та по-інакшому інтерпретують історію», - пояснює модератор семінару д-р Павло Смицнюк, директор Інституту екуменічних студій УКУ.

Доповідач – д-р Томас Бремер, професор екуменічного богослов'я, східно-церковних студій та досліджень миру у Мюнстерському університеті. За освітою – теолог і спеціаліст у сфері релігій, був частиною кількох ініціатив з примирення під час Балканських війн.

«Війни в колишній Югославії, що відбувалися в 1990-х роках, явно мали також релігійний вимір: серби переважно православні, хорвати римо-католики, а боснійці – мусульмани. У розмові йтиметься про те, які миротворчі зусилля здійснювали релігійні громади під час воєн і який ефект вони мали. Також розглянемо питання про примирення, спробуємо з’ясувати, який саме урок можна винести з ролі релігійних громад під час цієї війни», - анонсує доповідач Томас Бремер.

Респондентом буде Федір Райчинець, завідувач кафедри богослов'я Української Євангельської Теологічної Семінарії Ізбавителя.

Щоб взяти участь у заході, потрібно зареєструватись: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSduZi51TjuW1D60tL_05hXtca2wGmQMoZaqHb8TngBsBcdZ1Q/viewform

Участь безкоштовна.

Подія відбуватиметься із синхронним перекладом англійською та українською мовами.

Відповідальна особа: Ірина Кітура, irakit@ucu.edu.ua.

Leopolis.news