logo
24/04
23/04
22/04
2 ...

Сьогодні – День ЗСУ

06-12-2021 08:186108

Сьогодні – День ЗСУ
Фото: 24tv.ua

День Збройних сил України — святковий день на честь ЗСУ. Встановлений постановою ВРУ 1993 року, не є неробочим днем. Відзначається щорічно 6 грудня — в день ухвалення 1991 року закону України «Про Збройні сили України».

Символічно збігається з початком Першого Зимового Походу армії УНР. Версія що саме тому 6 грудня визначили Днем ЗСУ, є ймовірною, але не підтвердженою.

За інерцією, до початку російсько-української війни, відзначався урочистою церемонією покладання квітів до могили Невідомого солдата, урочисті збори, церемонія вручення державних нагород та святковий концерт. Увечері програма свята завершується святковим феєрверком та містах розташування керівних центрів українського війська.

Починаючи з 2009-го, до Дня Збройних сил України присуджується Премія імені Богдана Хмельницького за краще висвітлення військової тематики у творах літератури та мистецтва в декількох номінаціях.

Крайні роки — проводиться літургія та вшановуються українські військовики, а також державними установами створюються інформаційні звістки для розуміння що таке День Українського війська, на противагу святкуванню кальки радянського свята.

Дані взято з Вікіпедії.

Leopolis.news