logo
24/04
23/04
2 ...

Гранти для сільгоспвиробників Львівщини: Козицький зустрівся з головою офісу організації ФAO

06-12-2021 19:206526

Гранти для сільгоспвиробників Львівщини: Козицький зустрівся з головою офісу організації ФAO
Фото: Львівська ОДА

Голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький зустрівся з головою Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) в Україні Марою Лопес. Під час офіційного візиту обговорили долучення Львівської області до проєкту на підтримку аграріїв.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОДА.

Йдеться про проєкт «Комплексне, конкурентоспроможне та економічно раціональне створення вартісного ланцюжка у сільському, рибному та лісовому господарствах», який фінансується коштами Європейського Союзу (ЄС).

«Наша організація працює у більш ніж 130 країнах світу. В Україні ми надаємо інституційну підтримку уряду у розвитку сільського, лісового господарства та рибництва, а також надаємо практичну допомогу фермерам, зокрема, на сході України, з метою розвитку ланцюжків доданої вартості та доступу до ринків. Цього року ми розпочали проєкт за фінансування ЄС і розширюємо нашу діяльність на західноукраїнський регіон. Загальний бюджет проєкту становить 13 мільйонів євро, а сам проєкт спрямований на розвиток рибництва та лісового господарства, а також надання малих грантів. Останній компонент є найбільшим і найбільш вартісним - 6 млн євро спрямовані на його реалізацію. Для Львівщини є перевагою бути одним із регіонів, куди буде найбільше спрямована мала грантова підтримка. Гранти надаватимуть сільгоспвиробникам, що зайняті у сфері ягідництва з метою допомогти їм у зберіганні та переробці ягід для створення доданої вартості.Саме з метою впровадження цього компоненту і для кращої комунікації, у Львові було відкрито офіс ФАО», - зазначила Мара Лопес.

Як зазначили представники організації ФАО, основний напрямок співпраці вони вбачають на галузь ягідництва, зокрема постачання ягід у кондитерські заклади Львова. А також лісове господарство та рибництво.

«Реалізація цього проєкту саме на Львівщині стане хорошим прикладом для інших областей країни. В нашій області велику частку населення складають саме селяни – 39%. То ж, аби вони й надалі залишались працювати на селі, нам варто створити для них усі необхідні умови. Для Львівщини є актуальною співпраця в сфері лісового господарства, оскільки на початку вересня ми відкрили перший в Західній Україні інноваційний лісорозсадницький комплекс з вирощування саджанців із закритою кореневою системою. Зараз потужності виробництва складають від 3 до 4 млн саджанців на рік, однак плануємо наростити обсяги до 15 млн штук», - сказав очільник області Максим Козицький.

Поспілкувались також про розвиток співробітництва у галузі аграрної промисловості. Для Львівщини є важливим визначення потенціалу ланцюгів доданої вартості та об’єму необхідних інвестицій для медової, ягідної галузей та сільського туризму.

За словами заступника голови ОДА Віталія Загайного, сьогодні область зацікавлена в позабюджетних ресурсах, які можуть допомогти дрібному та малому сільгоспвиробнику. Окремий фокус на легалізації діяльності селянських господарствах та створення сільськогосподарських кооперативів.

Нагадаємо, що в області реалізується Комплексна програма підтримки та розвитку сільського господарства. У 2021 році з обласного бюджету виділили 20,3 млн гривень для підвищення ефективності с/г шляхом сприяння розвитку суб’єктів мікро- та малого аграрного бізнесу, нарощення сільськогосподарського виробництва, збільшення доданої вартості в аграрному секторі.

«Досить цікавим є сектор ягідництва та запровадження кооперативів саме в цій площині. Львівщина – це прикордонний регіон, якому притаманний ризик трудової міграції. А ягоди створюють найбільшу кількість робочих місць на селі», - директор департаменту агропромислового розвитку Тетяна Гетьман.

Довідково: ФАО - продовольча сільськогосподарська організація, спеціалізована установа Організації Об’єднаних Націй, яка очолює міжнародні зусилля з подолання голоду. Мета - забезпечити продовольчу безпеку для всіх і забезпечити регулярний доступ до достатньої кількості високоякісної їжі.

Leopolis.news