Відомі журналісти не підтримують заяву Медіаруху з критикою НСЖУ

https://leopolis.news/post/54658/vidomi-jurnalisty-ne-pidtrymuyut-zayavu-mediaruhu-z-krytykoyu-nsju

10/12/2021

Так, від імені Медіаруху в середу увечері поширено заяву, в якій наголошено, що ця спільнота «не може солідаризуватися з НСЖУ та підтримати заяви про «атаку на свободу слова». Мало того, автори звернення від імені Медіаруху закликали до так званого «публічного аудиту членів організації», та зробили закиди на адресу Волинської, Херсонської та Одеської обласних організацій Спілки у видачі посвідчення «Преса» нежурналістам. Таке звернення медіаспільноти стало реакцією на те, що Національна спілка журналістів України публічно засудила втручання органів Національної поліції в діяльність незалежного журналістського об’єднання. Йдеться про вимогу правоохоронців Вінниччини та Хмельниччини отримати доступ до персональних даних сотень місцевих журналістів.

Відомі журналісти не підтримують заяву з критикою НСЖУ, поширену від імені Медіаруху 1
Олександр Мартиненко Фото: “Українська правда”

Так, генеральний директор інформагентства «Інтерфакс-Україна» Олександр Мартиненко каже, що нічого не знає про заяву, в якій ідеться про неможливість солідаризуватися з НСЖУ. Принаймні з ним цю заяву не обговорювали. «Медіарух – неформальна організація, там немає жодного членства. Ми не писали жодних заяв», – сказав Олександр Владленович у коментарі пресслужбі НСЖУ.

Відомі журналісти не підтримують заяву з критикою НСЖУ, поширену від імені Медіаруху 2
Юрій Бутусов Фото: “ГЛАВКОМ”

Головний редактор видання «Цензор.net» Юрій Бутусов заявив, що вдячний Національній спілці журналістів за підтримку у ситуації тиску на нього й не сприймає заяв, спрямованих проти журналістів. «Звернення на підтримку свободи слова ми підтримуємо, але заяви проти журналістів та їхніх організацій – ні!» – озвучив позицію своєї редакції Юрій Бутусов у коментарі НСЖУ.

Відомі журналісти не підтримують заяву з критикою НСЖУ, поширену від імені Медіаруху 3
Тетяна Печончик Фото: “Радіо Свобода”

Голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик у коментарі пресслужбі НСЖУ сказала, що виписала б заяву Медіаруху в іншій тональності. «Я вважаю, що неприпустимо вилучати повністю документи обласної організації так, як вони (правоохоронці) роблять, а також ми вважаємо, що неприпустимо давати журналістські посвідчення нежурналістам», – сказала пані Печончик. «Текст і тональність заяви могли б бути іншими, звісно. Але в цілому ми підтримуємо вимогу більшого контролю за тим, кому надаються посвідчення НСЖУ, і позбавлення журналістських посвідчень тих, хто перестав бути журналістами».

Відомі журналісти не підтримують заяву з критикою НСЖУ, поширену від імені Медіаруху 4
Олександр Харченко Фото: “Радіо Свобода”

Про те, що питання, пов’язане з Медіарухом, непросте, як і питання про заяви від імені цієї спільноти, сказав у коментарі НСЖУ генеральний директор Укрінформу Олександр Харченко. «Укрінформ є в русі, ми входимо, але ця розмова непроста». Докладніший коментар він пообіцяв дати згодом, пославшись на зайнятість.

Відомі журналісти не підтримують заяву з критикою НСЖУ, поширену від імені Медіаруху 5
Андрій Куликов Фото: “Радіо Свобода”

Голова правління «Громадського радіо» Андрій Куликов сказав у коментарі пресслужбі НСЖУ, що не брав участі в підготовці звернення Медіаруху. «Так, я увійшов до Медіаруху, але цієї заяви я не підписував», – сказав пан Куликов.

Відомі журналісти не підтримують заяву з критикою НСЖУ, поширену від імені Медіаруху 6
Андрій Яніцький Фото: особистий профіль Фейсбук
Відомі журналісти не підтримують заяву з критикою НСЖУ, поширену від імені Медіаруху 7

Ведучий «Еспресо ТБ», очільник Центру журналістики Київської школи економіки Андрій Яніцький підтримує заяву і зазначає, що суттєво вплинув на остаточний варіант заяви від імені Медіаруху, і цей остаточний варіант вважає «більш збалансованим». Текст заяви сформувався внаслідок обговорення електронною поштою та в чаті. На думку Андрія Яніцького, цей неформальний підхід пов’язаний з тим, що Медіарух ще не має офіційного статусу громадської організації. У коментарі НСЖУ пан Яніцький наголосив, що заява від імені Медіаруху, як він її розуміє, не спрямована проти якоїсь конкретної організації, а має на меті виступ проти видачі посвідчень «Преса» нежурналістам. «Є багато менш відомих організацій, ніж НСЖУ, які вдають із себе редакції і роздають посвідчення. НСЖУ, до речі, теж про це писала», – сказав Андрій Яніцький і закликав усі журналістські організації до прозорості.

Зазначимо, що заява від Медіаруху підписана описом цієї ініціативи – «спільнота, що об’єднала журналістів провідних українських медіа, журналістів-розслідувачів та експертів медійних громадських організацій. 5 лютого 2019 року було започатковано Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір». Першими підписантами меморандуму Медіаруху стали «UA:Перший», «Українське радіо», «Громадське радіо», ІА «Укрінформ», ІА «Інтерфакс-Україна», Liga.net, «Дзеркало тижня. Україна», НВ, «Цензор.нет»…»

Голова Ревізійної комісії НСЖУ, відповідальний секретар Київської спілки журналістів Алла Малієнко звернулася до керівництва ГО «Детектор медіа» – підписанта меморандуму Медіаруху – з проханням поінформувати відповідну спільноту (підписантів) щодо надання Національній спілці журналістів інформації про:

– перелік учасників Медіаруху;

– порядок голосування й ухвалення рішень Медіарухом;

– кількість членів спільноти, які голосували за підтримку заяви з критикою НСЖУ.

На момент публікації цього матеріалу відповіді не надійшло.

Відомі журналісти не підтримують заяву з критикою НСЖУ, поширену від імені Медіаруху 8
Видання “Детектор Медіа” – відоме своїм упередженим ставленням до НСЖУ, не висвітлює важливі журналістські події, ініційовані Спілкою журналістів. Не надає права на відповідь, коли ДМ публікує недостовірні матеріали, які дискредитують НСЖУ

У Херсонській і Волинській обласних організаціях НСЖУ обурені закидами на їхню адресу щодо прийому в Спілку сторонніх осіб. Щодо Одеської регіональної організації НСЖУ, де зафіксовано випадки прийому до Спілки з недотриманням статутних вимог, ці рішення швидко скасували на вимогу керівництва НСЖУ та Ревізійної комісії. У регіональних осередках обурені, що охочі створити новий «рух» вдаються до спроб «чорнити» чинну НСЖУ.

Відомі журналісти не підтримують заяву з критикою НСЖУ, поширену від імені Медіаруху 9

«Нам взагалі невідомі «зафіксовані факти видачі посвідчень членів НСЖУ нежурналістам». Очевидно, мається на увазі відомий факт видачі напередодні виборів посвідчень журналістів керівником ІА «Таврія ньюс» Кирилом Стремоусовим. З цього приводу була прийнята заява Комісії з журналістської етики, в якій засуджено такі дії. Вона доведена облорганізацією до загалу журналістської спільноти. Це не були квитки членів НСЖУ, а посвідчення редакції ІА «Таврія ньюс». Отож до цього ганебного факту обласна організація НСЖУ не має жодного стосунку – наголошує голова Херсонської обласної організації НСЖУ Валерій Долина. –Жоден із херсонців, яких цьогоріч прийняла у члени НСЖУ Одеська регіональна організація, а після розголосу відкликала посвідчення, до Херсонської обласної організації ні до цієї безславної історії, ні після із заявами про вступ не звертався. У цій ситуації до Херсонської регіональної організації не може бути жодних претензій. … Що значить публічний аудит? Для звірки й переобліку наших рядів у обласних організаціях є ревізійні комісії, є секретарі первинних організацій, можливе залучення активістів. Ми підтримуємо заходи, які вживає центральний офіс НСЖУ для захисту спілчанських організацій від необґрунтованих обвинувачень і наклепів. Нехай охочі створюють свої «рухи». Для цього не треба «чорнити» НСЖУ – найчисленнішу журналістську спільноту зі славною історією».

Відомі журналісти не підтримують заяву з критикою НСЖУ, поширену від імені Медіаруху 10
Валерій Долина, голова Херсонської обласної організації НСЖУ

«Волинська обласна організація вважає заяву НСЖУ своєчасною, обґрунтованою, корпоративною і повністю поділяє стурбованість колег спробами безцеремонного втручання представників державних органів і деяких грантових медіаорганізацій у наше внутріспілчанське життя, – йдеться у зверненні, підписаному головою Волинської обласної організації НСЖУ Михайлом Савчаком. – Щодо прийому в члени спілки митрополита Волинського і Луцького Михаїла (в миру – Тимофій Семенович Зінкевич), то хочу нагадати ревнивим борцям за чистоту наших рядів, що владика з 2004 року є видавцем газети «Волинські єпархіальні відомості», веде протягом усього цього часу авторську сторінку «Амвон», кілька років поспіль проводить обласний журналістський конкурс на теми духовності, бере особисту участь у відзначенні днів пам’яті українських журналістів, що загинули при виконанні професійних обов’язків… Його творчі здібності належно оцінили авторитетні журналісти, що писали рекомендації, первинна спілчанська організація «Волинської газети» та секретаріат ВОО НСЖУ, який прийняв остаточне рішення. Все по Статуту… Принагідно хочу зауважити, що настав час дати принципову оцінку «штатним» критикам нашої спілки з числа членів НСЖУ і одночасно членів інших медіаорганізацій (більшість з тих недержавних структур, що входять до рухів, конфедерацій, форумів тощо). Нехай нарешті визначаться, в яку церкву їм ходити…

Відомі журналісти не підтримують заяву з критикою НСЖУ, поширену від імені Медіаруху 11
Михайло Савчак, голова Волинської обласної організації НСЖУ

Події в Тернополі і Вінниці – це чистої води провокація, про справжню мету якої ми найближчим часом довідаємося. З новоствореними секторами Нацполіції із захисту інтересів суспільства і держави в регіональних організацій нормальна конструктивна співпраця і взаємодія. Нема ніякого резону, тим більше – підстав загострювати стосунки. Геть руки від НСЖУ!»

Відомі журналісти не підтримують заяву з критикою НСЖУ, поширену від імені Медіаруху 12
Ольга Куліш

«Можемо лише побажати Медіаруху успіху у власній розбудові та у відстоюванні прав журналістів і громадянських свобод, у тому числі щодо захисту персональних даних», – написала членкиня правління Волинської обласної організації НСЖУ, член Секретаріату НСЖУ Ольга Куліш.

Відомі журналісти не підтримують заяву з критикою НСЖУ, поширену від імені Медіаруху 13
Сергій Томіленко, голова НСЖУ

– Фактично, у відповідь на нашу обгрунтовану публічну заяву про неприпустимість вимог правоохоронців доступитися до персональних даних сотень журналістів (реальний тиск СБУ та Національної поліції, який фіксується документами ухвали суду), з’являється позиція Медіаруху, який не стільки засуджує дії правоохоронців, а критикує, – коментує ситуацію голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко. – Тому варто говорити про журналістську солідарність і об’єднання зусиль у захисті свободи слова.  Розсварені журналісти – це слабкі журналісти!

Відомі журналісти не підтримують заяву з критикою НСЖУ, поширену від імені Медіаруху 14

Нагадаємо, представники ГУ Національної поліції у Вінницькій області минулого тижня подали голові Вінницької облорганізації НСЖУ Василеві Паламарчуку ухвалу слідчого судді міського суду, якою надано дозвіл на тимчасовий доступ і виїмку копій документів, що перебувають у володінні ОО НСЖУ (персональні дані сотень журналістів Вінницької області). Досудове розслідування щодо «видачі завідомо підробних посвідчень журналіста» (ч. 1. ст. 366 ККУ) розпочато після публікації вінницького журналіста Антона Булгакова, який без жодних коментарів протилежної сторони звинуватив керівництво обласної організації НСЖУ у видачі посвідчень членів організації «нежурналістам». Цей матеріал було замовлено Інститутом масової інформації  в межах проєкту “Мережа медіаспостерігачів”, який виконує ІМІ за підтримки Freedom House. Засідання активу НСЖУ (членів Правління, Секретаріату, голів обласних організацій та Ревізійної комісії НСЖУ) на своїй терміновій нараді 7 грудня дало аргументовану відповідь на звинувачення, спростувало недостовірну інформацію та закликало колег-журналістів до солідарності.

НСЖУ