Віктор Візний: Рекорди аграріїв за підсумками року мають дати поштовх до розвитку, а не занепаду

https://leopolis.news/post/55127/viktor-viznyy-rekordy-agrariv-za-pidsumkamy-roku-mayut-daty-poshtovh-do-rozvytku-a-ne-zanepadu-

18/12/2021

Як зазначає директор агрофірми, член партії «Батьківщина» Віктор Візний, цьогорічні рекорди галузі мають беззаперечно надати центральній владі мотив для розвитку аграріїв, а не занепаду.

Які рекорди встановила Україна у 2021 році?

Виробництво продукції рослинництва в Україні зросло майже на 140% з 1990 року. Завдяки розвитку галузі, загальний вал виробництва сільгосппродукції щороку зростає. Відповідно збільшується експорт аграрної продукції й, як наслідок, валютні надходження в державу – сьогодні це вже понад 22 млрд грн. Результативність врожаю 2021 вражає: пшениці 32,28 млн т, ячменю 9,6 млн т, гречки — 110,04 тис. т, соняшнику 15,6 млн т тощо.

Така рекордна врожайність в Україні сприяє розвитку фермерських господарств та сільгоспвиробництва?

Щорічні мільярди гривень надходжень до державного бюджету та мільйонні врожаї від сільського господарства України це прекрасні слова, які в реальному житті означають виживання українців від засіву до жнив. 

Влада робить кроки під гаслом «назустріч людям», але по факту це виходить топтання на місці, якщо не крок назад. Нещодавно Верховна Рада прийняла скандальний законопроєкт № 5600 про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень. Якщо поглибитися в цей законопроєкт, то на ділі – це ускладнення праці для фермерів.

Зараз Україна цілком реально претендує на місце у ТОП-3 постачальників зерна на світовому ринку, адже доки іншим житницям планети погода наробила певних клопотів, то українську житницю погода цього року милувала

Звісно претендує, ба більш того заслужено Україна є світовою житницею з великої літери. Наші ресурси дозволяють державі вийти можливо і на перше місце. Однак, потуги фермерів часто недооцінюють і важку працю намагаються зробити не підйомною. 

Цього року «ножем по серцю» для аграрного сектору став законопроєкт № 5600 та ринок землі. Оподаткування торкнеться навіть тих, хто вирощує сільгосппродукцію виключно для себе. Зменшили розмір земельних ділянок для сплати мінімальних податків з 2 га до 50 соток. Уявіть собі об’єми цих змін. Люди боятимуться щось вирощувати, адже держава вимагатиме податок! 

А ринок землі. Де обіцяні кредити для фермерів, підтримка й пільги, немає гарантії того, що український аграрій залишиться на своїй землі. Розпродаж землі відбувається в дуже хаотичному стані і це ознака недоопрацьованості в якій знайдуть «прогалини» і будуть намагатися обійти норми на вигоду проти українців».

Які дії потрібні для збереження рекордів аграрного сектору і розв'язання проблем? 

Зараз, поки результати 2021 року сягнули рекордних показників, українському аграрному сектору потрібно гучно заявити про себе, а владі все ж прислухатися до народу і зрозуміти реальні потреби, як допомогти та не нашкодити. Реальним кроком стане проведення всеукраїнського референдуму, якого так боїться нинішня влада. Людей потрібно почути! Голосування на референдумі, на якому вже не перший місяць наголошує ВО «Батьківщина» потрібне, аби українці самостійно вирішили подальшу долю нашої землі. Просто роздати землі України – це не вихід, яким прикривається влада. Аграрна галузь має приносити користь нашій державі, а не стати важелем, що зруйнує країну. 

 Розмовляв Маркіян Войтович для Leopolis.news