Зашквар з обласним бюджетом. #А_що_це_було?

https://leopolis.news/post/55349/zashkvar-z-oblasnym-byudjetom--a_shcho_ce_bulo

22/12/2021

Початок

Отже 7 грудня Львівська обласна державна адміністрація вносить до Львівської обласної ради проєкт головного документу на 2022 рік і всіх змін до обласних програм. Судячи з того, що цей проєкт «зайшов» в раду в день сесії,  його будо складено без консультацій з радою.  Львівська ОДА вже тривалий час домінує у питаннях впливу на господарські процеси завдяки неприродній депутатській більшості на базі фракцій ЄС і Слуга Народу, тому нічого дивного. До  того ж самого 7 грудня в день сесії облдержадміністрація отримала кілька блискучих перемог заблокувавши кілька вкрай незручних політичних звернень від обласного парламенту. 

І здавалося б, нічого цікавого, ОДА промує бюджет,  з 7 до 16 грудня більшість постійних комісій Львівської обласної ради погодили без особливих зауважень проєкт обласного бюджету і обласних програм, все йшло до спокійної сесії котра мала затвердити головний кошторис області на 2022 рік.

П’ятнично-понеділкові маневри

Проте цього разу нахабністю при складанні фінального тексту проєкту обласного бюджету, котрий за Регламентом ради затверджує бюджетна комісія здивували навіть старожилів. Володимир Квурт (Європейська солідарність) на засіданні постійної комісії з питань бюджету пропонує глобальні правки котрі передбачають зняття майже 500 млн грн із захищених статей освіти, охорони здоров’я, культури та спорту. Зрозуміло, що це робиться на побажання депутатських груп в раді та Ірини Гримак особисто.  Протоколу із засідання цієї комісії досі немає у вільному доступі. 

Дивним чином, але від присутніх на засіданні представників ОДА жодного публічного протесту, а представник «Слуги народу»  голосує за цей проєкт бюджету. І це при тому, що ці «революційні правки» не лише не узгоджуються з Бюджетним Кодексом і Регламентом ради, але й в разі ухвалення  реально ставлять головні бюджетні галузі в ситуацію, коли обласні установи не матимуть на заробітну плату і енергоносії на останній квартал. 

Тут вартує навіть навести цитату голови бюджетної комісії: «…  бюджетна комісія розглянула пропозиції, які надійшли від профільних депутатських комісій облради, а також ПІСЛЯ КОНСУЛЬТАЦІЙ з департаментами Львівської ОДА… Відтак первинний проєкт обласного бюджету зазнав позитивних змін щодо збільшення фінансового ресурсу на обласні програми».

Якщо це навіть не добре скоординована гра, то точно домовленість про те, що всі учасники цього захоплюючого бюджетного процесу повинні дивитися на це «крізь пальці».

Розрахунок сторін був простий – про правки мовчимо, Миколая на вихідні, єдиний понеділок то ж до вівторка все мало бути тихо і мирно.

Проте ситуація почала розкручуватися по іншому сценарію. Освітні середовища, і профспілки реально зуміли відмобілізуватися ще за вихідні. Несподіванкою стала і особиста позиція начальника департаменту освіти Олега Паски. 

Тож вже увечері у понеділок постійна комісія з питань бюджету задкує і повертає освіті все до первинного проєкту бюджету поданого ОДА. Усі депутатські «хотєлки» ріжуться більше ніж  удвічі, але за пропозицією того ж таки Квурта залишається мінус на охорону здоров’я 92 млн. грн., обласній культурі хоч і повертають частину, але далі мінус 16 млн грн і з закладів на утримання спорту мінус 11 млн грн. Дивно, але і проти такого розвитку подій Львівська ОДА не протестує. В ніч з понеділка на вівторок депутатам присилають на електронні скриньки «втретє оновлений» проєкт бюджету. Здавалося б усе.

Вівторок, або розв’язка

Акція освітян під стінами обласної ради різко робить прихильниками тих, хто все освячували і давали вказівку бюджетній комісії діяти «згідно законів революції» у п’ятницю і понеділок. 

Як не парадоксально, але бюджет у медицині починають відстоювати окремі депутатські середовища, при тому що в залі начальник департаменту охорони здоров’я так і не з’явився. Під страхом неухвалення бюджету депутатські побажання ріжуться «під нуль»  а з програми обласних доріг, на яку ще у п’ятницю  скеровували +200 млн грн навіть урізають 30 млн грн. Медична галузь отримує своє назад, частково обділеними залишаються культура у спорт, депфінансів погоджується (чи не вперше за історію) на збільшення надходжень від ПДФО ще на 2%. 

То хто виграв і програв у бюджетному процесі?

Обласна освіта, котра зуміла не віддати від себе утримання майже на квартал і за культуру. Обласна медицина потупцяла в стороні, але урізання її теж минуло. Ніби статус-кво, але має бути приємно.

Львівська ОДА домоглася цифри минулого року у 60 млн грн на премії держслужбовцям і нові 15 млн грн. на ноутбуки і комп’ютери.  Всього 75 млн грн.

Найбільший бенефіціар – голова обласної ради котра за рахунок усіх маневрів вище збільшила видатки обласної ради (апарат, управління майном, членські внески)  з 72 до 153 млн грн. Ну, навіть більше за  ОДА – 81 млн грн. 

Хто найбільше програв? Ті хто ініціювали збільшення на дороги +200 млн грн на збільшення програми капітального будівництва, хто бачить себе у майбутніх мікропроєктах і  мав/має інтереси у медичному обладнанні.  Щось там ще звісно може перепасти у процесі бюджетного року, але це не точно.

Шкода обласну культуру і спорт, але треба навчитися боротися за себе.

Статус постійної комісії з бюджету ну дуже постраждав і всередині корпусу і за межами.

Підсумок

Для тих хто дочитав до кінця. Заплановані «революційні зміни» до обласного бюджету не реалізувалися і тому, що були надто глобальними і тому що   освітні середовища вступили за своє. Зрештою, які революціонери то така і революція. Але у всьому вирі незмінними залишилися прагнення ОДА мати на премії, а керівництва Львівської обласної ради збільшити на свої утримання удвічі.  Тут усе спрацювало. 

Далі буде…

Олександр ГАНУЩИН