Протести у Казахстані: відключають Інтернет та телеканали

https://leopolis.news/post/56134/protesty-u-kazahstani-vidklyuchayut-internet-ta-telekanaly

05/01/2022

 

Як повідомляє Укрінформ, про це пишуть на телеграм-каналі інфопорталу Orda.kz.

Зокрема, не працюють портали zakon.kz, nur.kz, tengrinews.kz і vlast.kz, www.inform.kz, також сторінка Sputnik Казахстан та інші казахстанські ЗМІ.

Припинили мовлення телеканали НТК і Перший канал Євразія, а також перший приватний телеканал Казахстану КТК.

Мобільний Інтернет, як зазначається, не працює ще відучора.

Сайти низки держорганів Казахстану також недоступні з-за кордону на тлі акцій протесту.

Як повідомляли, з 2 січня на заході Казахстану відбуваються «газові» протести. Масові акції невдоволення розпочалися в Жанаозені Мангістауської області. Приводом стало подвійне підвищення з нового року цін на зріджений газ, яким у регіоні заправляють більшість автомобілів.

Запроваджений надзвичайний стан у чотирьох регіонах республіки: у Мангістауській та Алматинській областях і містах республіканського значення Алмати та Нур-Султані.

Перед цим влада заявила про зниження ціни на газ.

Однак протести не вщухають. Тепер мітингувальники вимагають припинення переслідування протестувальників​, повної відставки уряду, зміни виборчого законодавства для допуску до виборів незалежних кандидатів-самовисуванців, обмеження президентських повноважень та розширення повноважень парламенту, повернення до Конституції 1993 року, а також відходу від політики колишнього президента Нурсултана Назарбаєва, нині голови Ради безпеки Казахстану, який зберігає свій вплив.

Міністерство внутрішніх справ Казахстану заявило про затримання «понад 200 осіб» під час розгону масових протестів у ніч на 5 січня.

Президент Касим-Жомарт Токаєв виступив зі зверненням, у якому запевнив, що «влада в країні не впаде». Він закликав громадян «не піддаватися на провокації зсередини та ззовні, ейфорії вседозволеності».

Після наради 5 січня президент Токаєв дав доручення запровадити держрегулювання цін на соціально значущі товари, а також на бензин та дизельне пальне. Також він запропонував мораторій на підвищення комунальних тарифів для населення терміном на 180 днів.

Leopolis.news