logo
23/04
21/04
20/04
19/04
18/04
2 ...

ЄС закликає сторони конфлікту у Казахстані утриматись від насильства

05-01-2022 20:572976

ЄС закликає сторони конфлікту у Казахстані утриматись від насильства
Фото: t.me/sputnikKZ/

Європейський Союз закликали всі сторони конфлікту у Казахстані уникати ескалації та насильства.

Про це повідомляється на сайт зовнішньополітичної служби ЄС.

«Ми закликаємо всіх, кого це стосується, діяти відповідально та стримано та утримуватися від дій, що можуть призвести до подальшої ескалації насильства. Визнаючи право на мирні демонстрації, ЄС очікує, що вони залишатимуться ненасильницькими», – йдеться в заяві.

ЄС закликає владу поважати фундаментальне право на мирний протест та пропорційність у застосуванні сили при захисті інтересів безпеки, дотримуватися власних міжнародних зобов'язань.

У ЄС також очікують на мирне врегулювання ситуації за допомогою інклюзивного діалогу з усіма зацікавленими сторонами та поваги до основних прав громадян.

«Ми розраховуємо на те, що Казахстан виконає свої зобов’язання, включаючи свободу преси та доступ до інформації онлайн та офлайн», – йдеться у заяві. 

Як повідомляли, з 2 січня на заході Казахстану відбуваються «газові» протести. Масові акції невдоволення розпочалися в Жанаозені Мангістауської області. Приводом стало подвійне підвищення з нового року цін на зріджений газ, яким у регіоні заправляють більшість автомобілів.

Запроваджений надзвичайний стан у чотирьох регіонах республіки: у Мангістауській та Алматинській областях і містах республіканського значення Алмати та Нур-Султані.

Перед цим влада заявила про зниження ціни на газ.

Однак протести не вщухають. Тепер мітингувальники вимагають припинення переслідування протестувальників​, повної відставки уряду, зміни виборчого законодавства для допуску до виборів незалежних кандидатів-самовисуванців, обмеження президентських повноважень та розширення повноважень парламенту, повернення до Конституції 1993 року, а також відходу від політики колишнього президента Нурсултана Назарбаєва, нині голови Ради безпеки Казахстану, який зберігає свій вплив.

Почалися відключення дротового та мобільного інтернету, користувачам з-за кордону недоступні багато казахстанських ЗМІ.

 

Leopolis.news