logo
19/04
18/04
17/04
2 ...

Токаєв просить РФ та інші країни ОДКБ допомогти придушити акції протесту у Казахстані

05-01-2022 22:252842

Токаєв просить РФ та інші країни ОДКБ допомогти придушити акції протесту у Казахстані
Фото: akorda.kz

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв звернувся до партнерів з ОДКБ (Організація Договору про колективну безпеку) щодо допомоги у придушенні акцій протесту, які накрили країну.

Про це повідомляється на сайті президента Казахстану.

Як зазначається, Токаєв провів засідання Ради безпеки, на якому назвав протестний рух акціями терористів. 

Він стверджує, що «ці терористичні угруповання, по суті, є добре підготовленими міжнародними терористами за кордоном, і їх напад на Казахстан слід вважати актом агресії». 

«У зв’язку з цим, виходячи з Договору про Раду Безпеки, я звернувся до керівників держав-членів ОДКБ з проханням допомогти Казахстану подолати рух терористів. Насправді це не тільки загроза, це замах на цілісність держави, напад на наших громадян. Вони просять мене, як Главу держави, якнайшвидше захищатися. Мій конституційний обов’язок — думати про добробут, безпеку та спокій наших громадян. Тому звернення до моїх колег по ОДКБ – це своєчасне і цілком правильне рішення», – сказав Токаєв під час засідання Ради безпеки. 

«Я впевнений, що казахстанці підтримають це рішення», – додав він.

 ОДКБ Організація договору про колективну безпеку,  військово-політична міжнародна організація, до якої входять Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Росія, Таджикистан.

Як повідомляли, з 2 січня на заході Казахстану відбуваються «газові» протести. Масові акції невдоволення розпочалися в Жанаозені Мангістауської області. Приводом стало подвійне підвищення з нового року цін на зріджений газ, яким у регіоні заправляють більшість автомобілів.

Перед цим влада заявила про зниження ціни на газ.

Однак протести не вщухають. Тепер мітингувальники вимагають припинення переслідування протестувальників​, повної відставки уряду, зміни виборчого законодавства для допуску до виборів незалежних кандидатів-самовисуванців, обмеження президентських повноважень та розширення повноважень парламенту, повернення до Конституції 1993 року, а також відходу від політики колишнього президента Нурсултана Назарбаєва, нині голови Ради безпеки Казахстану, який зберігає свій вплив.

Почалися відключення дротового та мобільного інтернету, користувачам з-за кордону недоступні багато казахстанських ЗМІ.

Президент Казахстану запровадив надзвичайний стан на території усієї країни.

Leopolis.news