logo
19/04
18/04
17/04
15/04
14/04
13/04
2 ...

Казахстан запровадив держрегулювання цін на автогаз

06-01-2022 15:022428

Казахстан запровадив держрегулювання цін на автогаз
Фото: ілюстративне

Казахстан запроваджує держрегулювання цін на бензин, дизпальне та скраплений газ.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Казахстан» з посиланням на прес-службу уряду республіки.

«Встановлено граничні ціни на 180 днів на роздрібну реалізацію скрапленого нафтового газу для заправки автотранспорту на АЗС на території Казахстану», - йдеться у повідомленні прес-служби.

За даними уряду, ціни в різних регіонах на скраплений газ варіюватимуться від 50 до 75 тенге за літр.

Повний перехід на реалізацію скрапленого нафтового газу через електронний торговельний майданчик перенесли на рік.

«Запроваджено тимчасове (на 180 днів) державне цінове регулювання на реалізацію бензину та дизельного пального», - йдеться у повідомленні.

Встановлено такі граничні ціни на роздрібну реалізацію бензину з урахуванням податку на додану вартість: марка АІ-80 – 89 тенге за літр, марки АІ-92 та АІ-93 – 182 тенге за літр, марка АІ-95 – 215 тенге за літр.

Граничні ціни на роздрібну реалізацію дизельного пального (літнє, міжсезонне) з урахуванням ПДВ встановлено залежно від регіону: від 230 до 260 тенге за літр.

Окрім цього, прискорено підготовчі роботи з будівництва нового газопереробного заводу у Жанаозені.

Нагадаємо, з 2 січня в Казахстані тривають протести. Акції розпочалися у місті Жанаозені  Мангістауської області  після стрибка цін на зріджений газ, яким заправляють більшість автомобілів у регіоні. З нового року його вартість на місцевих автозаправках збільшилася більше ніж удвічі: з 50-60 тенге за літр (близько $0,13) – до 120 тенге за літр ($0,27).

4 січня уряд Казахстану оголосив про зниження ціни на скраплений газ до 50 тенге за літр для Мангістауської області, однак акції протесту не припинилися.

Майже у всіх великих містах Казахстану, включаючи столицю, місто Нур-Султан, сталися сутички між протестувальниками з одного боку та поліцією, спецназом та військовими – з іншого.

Уранці 5 січня уряд Казахстану відправили у відставку.

5 січня у Казахстані тривали зіткнення, в Алмати люди захопили акимат (адміністрацію). Згодом стало відомо про захоплення аеропорту Алмати.

Станом на 5 січня надзвичайний стан запроваджено на всій території Казахстану.

5 січня прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив про рішення направити до Казахстану миротворчі сили ОДКБ (Організація договору про колективну безпеку - військово-політична організація, до якої входять Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Росія і Таджикистан. Росія позиціонує її як альтернативу НАТО).

6 січня поліція Алмати заявила, що «ліквідувала» десятки людей.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news