Блаженніший Епіфаній: «Цей день для нас, дітей ПЦУ, наповнений особливою радістю»

https://leopolis.news/post/56197/blajennishyy-epifaniy-cey-den-dlya-nas-ditey-pcu-napovnenyy-osoblyvoyu-radistyu

06/01/2022

Повну проповідь оприлюднили на сторінці ПЦУ.

«Дорогі брати і сестри! Цей день для нас, дітей Православної Церкви України, наповнений особливою радістю не лише від передчуття свята Різдва Христового, але також завдяки історичній події, яка сталася три роки тому. Адже саме цього дня Вселенський Патріарх Варфоломій під час спільної Божественної літургії у храмі великомученика Юрія Переможця на Фанарі у Константинополі вручив Патріарший і Синодальний Томос про автокефалію нашої Помісної Церкви – Православної Церкви України», – зазначив Блаженніший Епіфаній.

«Понад три століття наша Церква потерпала від несправедливого полону, анексії та ув’язнення з боку своєї молодшої дочки – Церкви Московської. В ці століття було потоптано наші права і звичаї церковного життя, викорінювалися правдиві знання про наше минуле. Московія привласнила собі навіть наше власне ім’я «Русь», нашу історію від княжих часів. Бувши дочкою – назвалася нашою матір’ю, але поводилася і продовжує поводитися як зла мачуха.

Однак час терпіння несправедливості завершився. Наша правдива Мати – Велика Христова Церква у Константинополі, Вселенський Патріархат, соборним рішенням подолала всі перешкоди та утвердила в Диптиху нашу Помісну Українську Православну Церкву як рівноправну автокефальну Церкву-Сестру. За це ми вдячні їй, як діти вдячні своїй матері. Ми вдячні особисто Вселенському Патріарху Варфоломію за мудрість, сміливість і мужність, виявлені через надання Томосу. Ми вдячні нашим братнім Церквам, які вже послідкували Томосу і підтримують нас. Вдячні ми і тим Церквам, які хоча ще не зробили офіційних заяв, однак і не стали на шлях схизми, як Московська Церква, яка одна-єдина розірвала спілкування і поринула в згубну прірву порушення канонів та самоізоляції», – додав глава ПЦУ.

«Тож цього дня ми підносимо свої посилені молитви за Вселенського Патріарха і нашу Матір-Церкву Константинопольську, за братні Помісні Церкви, а також за напоумлення нашої молодшої дочки, Церкви Московської, щоби вона повернулася на шлях церковний і канонічний.

Нехай Всемилостивий Господь, Який три роки тому благословив буття нашої Помісної Церкви, як визнаної і рівноправної Церкви-Сестри у родині Світового Православ’я, благословить наступний рік її розбудови і утвердження, подасть успіхи у добрих задумах та утверджує нас у мирі й любові. Амінь», – сказав він.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news