logo
18/04
17/04
15/04
14/04
13/04
12/04
2 ...

З Казахстану евакуюють 43 українців – МЗС

06-01-2022 21:223271

З Казахстану евакуюють 43 українців – МЗС
Фото: arnapress.kz

Посольство України в Казахстані взаємодіє з перевізниками, щоб допомогти 43 українцям, які звернулися по допомогу, якнайшвидше залишити територію країни.

 

Про це повідомляє «Укрінформ» із посиланням на речника МЗС Олега Ніколенка.

Він запевнив, що Міністерство закордонних справ вживає заходів задля захисту інтересів українців у Казахстані.

«Нині до посольства звернулися 43 громадянина. Усі вони – пасажири скасованих авіарейсів із Алмати та Нур-Султана. Загроз безпеці українців немає. Вони забезпечені тимчасовим житлом та їжею, дипломати підтримують із ними регулярний зв‘язок», – розповів Ніколенко.

За інформацією казахстанської сторони відновлення роботи міжнародного аеропорту м. Алмати заплановане на завтра, 7 січня.

«Посольство взаємодіє з перевізником, аби зазначені громадяни змогли залишити територію Казахстану за найближчої нагоди», – запевнив речник МЗС.

Він закликав українців продовжувати неухильно дотримуватися рекомендацій МЗС: уникати місць масового скупчення людей, насамперед у великих містах, без нагальної потреби не залишати місця проживання, виявляти підвищену пильність і обережність, а за потреби допомоги негайно звертатися до посольства.

 

У разі загрози життю чи безпеці, українці можуть звернутися за допомогою за номером телефону: +7 705 755 66 10 або на електронну пошту: emb_kz@mfa.gov.ua.

Нагадаємо, з 2 січня в Казахстані тривають протести. Акції розпочалися після стрибка цін на зріджений газ, яким заправляють більшість автомобілів у регіоні. З нового року його вартість на місцевих автозаправках збільшилася більше ніж удвічі: з 50-60 тенге за літр (близько $0,13) – до 120 тенге за літр ($0,27).

4 січня уряд Казахстану оголосив про зниження ціни на скраплений газ до 50 тенге за літр для Мангістауської області, однак акції протесту не припинилися.

Майже у всіх великих містах Казахстану, включаючи столицю, місто Нур-Султан, сталися сутички між протестувальниками з одного боку та поліцією, спецназом та військовими – з іншого.

Уранці 5 січня уряд Казахстану відправили у відставку.

5 січня у Казахстані тривали зіткнення, в Алмати люди захопили акимат (адміністрацію). Згодом стало відомо про захоплення аеропорту Алмати.

Станом на 5 січня надзвичайний стан запроваджено на всій території Казахстану.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та її союзників до Казахстану. Попередньо йдеться про 3 тис. військових.

6 січня поліція Алмати заявила, що «ліквідувала» десятки людей.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news