logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

РФ продовжує перекидати війська у Казахстан

07-01-2022 12:233107

РФ продовжує перекидати війська у Казахстан
Фото: скриншот з відео

З аеродромів у Московській, Іванівській, Ульяновській областях РФ триває перекидання російського військового контингенту в Казахстан.

 

Про це пишуть російські ЗМІ.

Зокрема, підрозділи Повітряно-десантних військ (ВДВ) зі складу сил ОДКБ знаходяться на аеродромах «Чкаловський», «Іваново-Північний», «Ульяновськ-Східний».

У Міноборони РФ кажуть, що військові підрозділи вантажать у літаки військово-транспортної авіації штатну техніку та озброєння, а контингент, який раніше прибув до Казахстану, розпочав виконання «поставлених завдань та забезпечення приймання та розгортання основних сил».

«Відповідно до рішення Ради колективної безпеки ОДКБ, прийнятого 6 січня 2022 р., в республіку Казахстан на обмежений за часом період для стабілізації та нормалізації обстановки направлено Колективні миротворчі сили Організації договору про колективну безпеку», – сказано у повідомленні.

Як зазначається, основними завданнями сил ОДКБ стане «охорона важливих державних та військових об'єктів, сприяння силам правопорядку республіки Казахстан у стабілізації обстановки та повернення її у правове поле».

Як відомо, учора до Казахстану вже прибули перші підрозділи російських військових зі складу про миротворчих сил ОДКБ.

За даними міжнародного розвідувальної спільноти InformNapalm, ці підрозділи РФ брали участь в агресії проти України як під час операції із захоплення та окупації Криму, так і у бойових діях на Донбасі.  

Нагадаємо, з 2 січня в Казахстані тривають протести. Акції розпочалися після стрибка цін на зріджений газ, яким заправляють більшість автомобілів у регіоні. З нового року його вартість на місцевих автозаправках збільшилася більше ніж удвічі: з 50-60 тенге за літр (близько $0,13) – до 120 тенге за літр ($0,27).

4 січня уряд Казахстану оголосив про зниження ціни на скраплений газ до 50 тенге за літр для Мангістауської області, однак акції протесту не припинилися.

Майже у всіх великих містах Казахстану, включаючи столицю, місто Нур-Султан, сталися сутички між протестувальниками з одного боку та поліцією, спецназом та військовими – з іншого.

Уранці 5 січня уряд Казахстану відправили у відставку.

5 січня у Казахстані тривали зіткнення, в Алмати люди захопили акимат (адміністрацію). Згодом стало відомо про захоплення аеропорту Алмати.

Станом на 5 січня надзвичайний стан запроваджено на всій території Казахстану.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та її союзників до Казахстану. Попередньо йдеться про 3 тис. військових.

6 січня поліція Алмати заявила, що «ліквідувала» десятки людей.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news