У Казахстані керівник обласного департаменту поліції вчинив самогубство

https://leopolis.news/post/56327/u-kazahstani-kerivnyk-oblasnogo-departamentu-polici-vchynyv-samogubstvo

10/01/2022

Про це повідомило агентство «Інтерфакс-Казахстан».

Як повідомив казахстанський журналіст Михайло Козачков у своєму Telegram-каналі, після протестів і сутичок мітингувальників із силовиками стосовно Сулейменова порушили кримінальну справу. За якою статтею, він не уточнив.

«Йому загрожував трибунал», – написав журналіст.

У МВС країни підтвердили інформацію щодо смерті начальника поліції, але подробиць не розкрили.

«У Таразі виявлено тіло начальника департаменту поліції Жамбильської області. Триває досудове розслідування. Обставини з'ясовують», – цитує видання Tengrinews повідомлення відомства.

Також пишуть, що він відмовився відкривати вогонь по людям.

Нагадаємо, з 2 січня в Казахстані тривають протести. Акції розпочалися після стрибка цін на зріджений газ, яким заправляють більшість автомобілів у регіоні. З нового року його вартість на місцевих автозаправках збільшилася більше ніж удвічі: з 50-60 тенге за літр (близько $0,13) – до 120 тенге за літр ($0,27).

4 січня уряд Казахстану оголосив про зниження ціни на скраплений газ до 50 тенге за літр для Мангістауської області, однак акції протесту не припинилися.

Майже у всіх великих містах Казахстану, включаючи столицю, місто Нур-Султан, сталися сутички між протестувальниками з одного боку та поліцією, спецназом та військовими – з іншого.

Уранці 5 січня уряд Казахстану відправили у відставку.

5 січня у Казахстані тривали зіткнення, в Алмати люди захопили акимат (адміністрацію). Згодом стало відомо про захоплення аеропорту Алмати.

Станом на 5 січня надзвичайний стан запроваджено на всій території Казахстану.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та її союзників до Казахстану. Попередньо йдеться про 3 тис. військових.

6 січня поліція Алмати заявила, що «ліквідувала» десятки людей.

З 6 січня РФ перекидає війська у Казахстан.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news