Від сьогодні друковані ЗМІ мають видаватися українською – Кремінь

https://leopolis.news/post/56666/vid-sogodni-drukovani-zmi-mayut-vydavatysya-ukranskoyu--kremin

16/01/2022

Як повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, відповідно до закону, друковані засоби масової інформації можуть видаватися іншими, ніж державна, мовами за умови, що одночасно з відповідним тиражем видання іноземною мовою видається тираж цього видання державною мовою.

Усі мовні версії повинні видаватися під однаковою назвою, відповідати одна одній за змістом, обсягом та способом друку, а їх випуски повинні мати однакову нумерацію порядкових номерів і видаватися в один день.

«Про цю норму Закону ми попередили всі друковані медіа загальнодержавного і регіонального рівня. В рамках проведення інформаційно-роз'яснювальної кампанії ми ще в минулому році звернулися з відповідними листами до засновників усіх медіа, що за даними Книжкової палати виходили лише російською мовою, та окремо до керівників найбільших видань, суб’єктів, що здійснюють розповсюдження друкованих ЗМІ, у т.ч. до керівництва АТ «Укрпошта». Сподіваюся, що ніяких сюрпризів не буде і всі будуть неухильно дотримуватися закону і, найголовніше, забезпечувати право громадян на отримання інформації та послуг державною мовою», – наголосив Тарас Кремінь.

 

Відповідно до даних Книжкової палати України у 2021 році загальноукраїнських і регіональних видань, які у 2021 році виходили недержавною мовою і не мали українськомовної версії, було 217 газет та 107 найменувань журналів.

«16 січня – новий етап імплементації норм мовного Закону, який безумовно забезпечить збільшення присутності державної мови в публічному просторі та зміцнення її статусу як державної. Української і справді стає більше», – додав Тарас Кремінь.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news