logo
29/03
28/03
2 ...

Інформація з баз даних МТСБУ внаслідок кібератаки не втрачена – Держспецзв’язку

16-01-2022 19:19820

Інформація з баз даних МТСБУ внаслідок кібератаки не втрачена – Держспецзв’язку

Фахівці Держспецзв’язку разом із колегами з інших органів продовжують розслідувати кібератаку на державні інформаційні ресурси, яка сталася в ніч на п’ятницю.

 

Зокрема, була опрацьована ситуація щодо втрати доступу до інформаційних ресурсів Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ), інформує пресслужба Держспецзв’язку. 

«Вдалося встановити, що внаслідок кібератаки була втрачена низка зовнішніх інформаційних ресурсів МТСБУ. Реєстр, який містить персональні дані мільйонів українських автовласників, не ушкоджено. Уже найближчим часом він має відновити свою роботу, для чого фахівці МТСБУ розгортають нову «чисту» інформаційну інфраструктуру». 

Водночас команда фахівців CERT-UA опрацьовує інформацію Центру аналізу загроз корпорації Microsoft (MSTIC) щодо використання зловмисниками для атаки на окремі державні інформаційні ресурси шкідливого програмного забезпечення, що замасковане під «шифрувальник», але має деструктивний характер.  

«Протягом п'ятниці справді були зафіксовані поодинокі випадки активності подібного програмного забезпечення, проте пов'язувати їх з основною кібератакою є передчасним. Про результати дослідження буде повідомлено одразу після завершення аналізу відповідних технічних даних», – зазначено у повідомленні. 

Як повідомляли, у зв’язку з глобальною хакерською атакою у ніч з 13 на 14 січня перестали працювати сайти таких держорганів: МЗС, Кабінету міністрів, ДСНС, Мінагрополітики, Міносвіти, Мінспорту, Міненерго. Не працював також сайт «Дія», однак застосунок «Дія» функціонував. Щонайменш на сайті МЗС хакери залишили повідомлення, яке мало натякати на їхній «польський слід»

У Держспецзв'язку повідомили, що внаслідок хакерської атаки на урядові сайти витоку персональних даних не відбулося.

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки вважають, що атака на урядові сайти – це новий розділ кібервійни проти України.

У Microsoft кажуть, що атака була спрямована на пошкодження пристроїв і знищення даних.

Leopolis.news