logo
19/04
18/04
17/04
15/04
14/04
2 ...

Білорусь і РФ планують спільні військові навчання у лютому

17-01-2022 15:571346

Білорусь і РФ планують спільні військові навчання у лютому
Фото: міністерство оборони країни-окупанта

Росія і Білорусь планують провести у лютому спільні військові навчання під назвою «Союзна рішучість», у межах яких буде відпрацьовуватися протистоянням силам Заходу та України.

 

Сьогодні самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заслухав доповідь про задум спільного навчання, повідомляється на сайті глави держави.

Як зазначив Лукашенко, за останніми даними, у Польщі та Прибалтиці біля білоруських кордонів зосереджено понад 30 тис. військовослужбовців, техніку та озброєння.

«Більш того, Варшава звернулася до керівництва Північноатлантичного блоку з проханням розгорнути в даному регіоні багатоешелоновану систему тилового та технічного забезпечення. Як люди військові ми одразу ставимо питання: навіщо?», – сказав Олександр Лукашенко.

На його думку, висновок може бути лише один – готуються до чогось серйозного, принаймні тривалого.

«На території Польщі та країн Балтії на ротаційній основі знаходиться від 8 до 10 тисяч військовослужбовців Сполучених Штатів Америки. Американцям тут що робити? Чого нас, Росію дорікати, що ми якісь там маневри проводимо, навчання і так далі, якщо ви за тридев'ять земель сюди приперлися. Що ви тут робитимете? Окремі "гарячі голови" вже відкрито закликають до війни. Ми чуємо ці заяви», – наголосив Лукашенко.

Його також «насторожує ситуація і на південному кордоні»: «з боку України йде нарощування військового контингенту. Україна продовжує нарощувати сили, зосереджуючи підрозділи національної гвардії з «націоналістів-радикалів». Це ще гірше, ніж натовські військовослужбовці. І це все в безпосередній близькості від Державного кордону нашої країни. Знову ж таки, під виглядом того, що боротимуться з мігрантами».

«Та мігранти туди навіть у страшному сні не попадуть. Вони туди не йдуть і не збираються в Україну йти, ми це чудово розуміємо. З України свої люди тікають, а вони будуть «захищатися від мігрантів з Білорусі», – каже Лукашенко.

Про заплановані навчання він сказав, що вони не повинні бути виключно білоруськими: «Це мають бути нормальні навчання з відпрацювання певного задуму у протистоянні з цими силами: Заходу (Прибалтика та Польща) та півдня (Україна)».

Міністри оборони Білорусі та Росії опрацювали задум спільного навчання збройних сил. Почнуться маневри у лютому.

Як доповів глава білоруського оборонного відомства Віктор Хренін, усі питання з російською стороною обговорено, точна дата ще визначається.

«Ми навчання планували розпочати у лютому. Точну дату визначайте, повідомляйте, щоб нам не дорікали, що ми тут із бухти-барахти якісь війська стягнули, мало не воювати збираємось», – сказав Лукашенко.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news