Білорусь і РФ планують спільні військові навчання у лютому

https://leopolis.news/post/56732/bilorus-i-rf-planuyut-spilni-viyskovi-navchannya-u-lyutomu-

17/01/2022

 

Сьогодні самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заслухав доповідь про задум спільного навчання, повідомляється на сайті глави держави.

Як зазначив Лукашенко, за останніми даними, у Польщі та Прибалтиці біля білоруських кордонів зосереджено понад 30 тис. військовослужбовців, техніку та озброєння.

«Більш того, Варшава звернулася до керівництва Північноатлантичного блоку з проханням розгорнути в даному регіоні багатоешелоновану систему тилового та технічного забезпечення. Як люди військові ми одразу ставимо питання: навіщо?», – сказав Олександр Лукашенко.

На його думку, висновок може бути лише один – готуються до чогось серйозного, принаймні тривалого.

«На території Польщі та країн Балтії на ротаційній основі знаходиться від 8 до 10 тисяч військовослужбовців Сполучених Штатів Америки. Американцям тут що робити? Чого нас, Росію дорікати, що ми якісь там маневри проводимо, навчання і так далі, якщо ви за тридев'ять земель сюди приперлися. Що ви тут робитимете? Окремі "гарячі голови" вже відкрито закликають до війни. Ми чуємо ці заяви», – наголосив Лукашенко.

Його також «насторожує ситуація і на південному кордоні»: «з боку України йде нарощування військового контингенту. Україна продовжує нарощувати сили, зосереджуючи підрозділи національної гвардії з «націоналістів-радикалів». Це ще гірше, ніж натовські військовослужбовці. І це все в безпосередній близькості від Державного кордону нашої країни. Знову ж таки, під виглядом того, що боротимуться з мігрантами».

«Та мігранти туди навіть у страшному сні не попадуть. Вони туди не йдуть і не збираються в Україну йти, ми це чудово розуміємо. З України свої люди тікають, а вони будуть «захищатися від мігрантів з Білорусі», – каже Лукашенко.

Про заплановані навчання він сказав, що вони не повинні бути виключно білоруськими: «Це мають бути нормальні навчання з відпрацювання певного задуму у протистоянні з цими силами: Заходу (Прибалтика та Польща) та півдня (Україна)».

Міністри оборони Білорусі та Росії опрацювали задум спільного навчання збройних сил. Почнуться маневри у лютому.

Як доповів глава білоруського оборонного відомства Віктор Хренін, усі питання з російською стороною обговорено, точна дата ще визначається.

«Ми навчання планували розпочати у лютому. Точну дату визначайте, повідомляйте, щоб нам не дорікали, що ми тут із бухти-барахти якісь війська стягнули, мало не воювати збираємось», – сказав Лукашенко.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news