ДБР оприлюднило схему постачання вугілля із ТОТ, у якій нібито брав участь Порошенко

https://leopolis.news/post/56753/dbr-oprylyudnylo-shemu-postachannya-vugillya-iz-tot-u-yakiy-nibyto-brav-uchast-poroshenko-

17/01/2022

Таке повідомлення із відповідною схемою оприлюднили на сайті ДБР під час обрання запобіжного заходу Петру Порошенку у Печерському районному суді:

«Під час досудового розслідування встановлено, що особи – фігуранти вищезгаданого кримінального провадження діяли за попередньою змовою та сприяли діяльності терористичних організацій, вчиняючи умисні дії на шкоду територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній та економічній безпеці України.

У жовтні 2014 року представники вищого політичного керівництва Російської Федерації вирішили залучити до підривної діяльності проти України Медведчука Віктора Володимировича, який впродовж тривалого часу має особисті тісні сталі зв’язки з вищим політичним керівництвом як України, так і Росії.

Усвідомлюючи, що самостійно він не зможе досягнути своєї мети, Віктор Медведчук домовився з Петром Порошенком, який, як Президент України, мав необхідні можливості адміністративного впливу на вертикалі виконавчої та законодавчої влади.

Протягом серпня – жовтня 2014 року Урядом України та відповідними держпідприємствами вживались заходи, спрямовані на диверсифікацію джерел постачання вугілля, що могло б забезпечити енергетичну безпеку та незалежність України.

Однак надалі усі старання силами змовників були зведені нанівець.

На виконання рішення наради від 19 серпня 2014 року, під головуванням Міністра енергетики, ДП «Укрінтеренерго» уклало контракт зі «Steel Mont Trading Ltd», відповідно до умов якого останнє зобов'язувалося поставити в українські порти Чорного моря вугілля різних марок у необхідній кількості.

Вже 30 жовтня 2014 року компанія «Steel Mont Trading Ltd» здійснила першу поставку.

25 листопада 2014 року Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан підписав наказ № 841, яким припинив виробничу та фінансово-господарську діяльність усіх держпідприємств, установ, організацій та об'єднань, що належать до сфери управління Міненерговугілля та господарських товариств і які перебувають під фактичним контролем терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР».

У цей час Віктор Медведчук та представники вищого політичного керівництва РФ розробили план сприяння діяльності терористичних організацій через створення в умовах опалювального сезону штучного дефіциту вугілля для потреб енергогенеруючих підприємств України.

Віктор Медведчук взяв на себе функцію комунікатора із Росією та представниками терористичних організацій. Петро Порошенко залишив за собою управлінські та кадрові питання, та у разі потреби – адміністративний вплив.

Віктор Медведчук залучив до схеми Сергія Кузяру, який мав зв’язки з представниками терористичних організацій «Л/ДНР» та був добре обізнаний щодо господарської діяльності підприємств вугледобувної галузі на територіях, які тимчасово не підконтрольні Україні.

Орієнтовно на початку листопада 2014 року Медведчук запропонував останньому приєднатися до розробки плану постачання вугілля та взяти на себе одну із головних місій.

План передбачав, що Російська Федерація спочатку штучно створює дефіцит вугілля для енергогенеруючих підприємств України. Для цього РФ обмежила постачання вугілля до України зі своєї території за ще чинними договорами купівлі-продажу.

При цьому штучне обмеження постачання вугілля з Росії могло бути припинено лише за умови початку постачання вугілля з тимчасово окупованих територій, і кількість поставленого після цього з РФ вугілля пропорційно залежала б від кількості вугілля, поставленого терористичними організаціями.

Керівники терористичних організацій «Л/ДНР» на виконання своєї частини злочинного плану визначили по одному конкретному вугледобувному підприємству окремо від «ЛНР» та «ДНР», які виступили як постачальники вугілля для енергогенеруючих підприємств України. Після отримання авансових платежів за вказівкою службових осіб вищого політичного керівництва Російської Федерації вони розпочали його відвантаження та постачання.

Весь цей час Віктор Медведчук погоджував свої дії із вищим політичним керівництвом Росії та доповідав у Москву кураторам про перебіг подій та хід реалізації плану.

4 листопада 2014 року на виконання своєї частини домовленостей Президент України Петро Порошенко ініціював засідання Ради національної безпеки і оборони України з питань забезпечення енергетичної безпеки держави та невідкладних заходів сталого проведення опалювального сезону 2014/2015 року.

На цьому засіданні він висловив сумніви щодо якості вугілля, яке завезено з Південно-Африканської Республіки, а Генпрокуратурі та МВС надав усне доручення для здійснення перевірки згаданого контракту. Він також наголосив на необхідності припинення контракту з компанією «Steel Mont Trading Ltd» і зупинки його відвантаження для потреб ПАТ «Центренерго».

Цього ж дня Генеральна прокуратура України розпочала досудове розслідування у кримінальному провадженні за листом, який надійшов з Міністерства внутрішніх справ України.

Вже 7 листопада 2014 року у приміщеннях Міністерства енергетики та вугільної промисловості, підприємства «Укрінтеренерго», ПАТ «Центренерго» та в інших установах проведено ряд обшуків, а 3 грудня повідомлено про підозру директору «Укрінтеренерго» Зіневичу В.О. у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Ініційовані Петром Порошенком дії та заходи створили передумови та стали основною причиною односторонньої відмови компанії «Steel Mont Traiding ltd» від виконання своїх зобов’язань на постачання вугілля з Південно-Африканської Республіки.

Після цього ПАТ «Центренерго» опинилось у штучно створених умовах, за яких мало змогу імпортувати вугілля лише від підприємств Російської Федерації, що надало можливість вищому керівному складу державних органів РФ приступити до реалізації своєї частини злочинного плану.

Для цього у РФ ухвалили рішення про блокування постачання російського вугілля на територію України вже з 22 листопада 2014 року, залишивши можливість для ввезення вугілля тільки з території України, яка тимчасово контролюється представниками тероритичних організацій «Л/ДНР».

Одночасно з цим, з листопада 2014 року і по січень 2015 року, Віктор Медведчук розпочав роботу з організації системи придбання вугілля у підприємств, майно яких перебуває у власності та під контролем терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР».

Дбаючи про свої політичні інтереси, Порошенко та Медведчук прийняли рішення про необхідність надання операціям з придбання вугілля у підприємств, визначених терористичними організаціями, вигляду звичайної господарської діяльності через формальну перереєстрацію місця їх знаходження та відкриття їм розрахункових рахунків на підконтрольній Україні території, видаючи їх за національних виробників вугільної продукції.

Така перереєстрація надавала можливість внести ці дані підприємства до Тимчасового порядку контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів та вантажів вздовж лінії зіткнення у межах Донецької та Луганської областей для безперешкодного переміщення вугілля через лінію розмежування.

Про вчинені дії та позитивні результати домовленостей Віктор Медведчук протягом листопада – грудня 2014 року та січня 2015 року постійно доповідав вищому політичному керівництву РФ, акцентуючи на ефективності блокування постачання російського вугілля, та наполягав на необхідності його продовження. Зокрема, такі розмови відбувалися 25 та 27 листопада, 6, 12, 24 грудня та протягом 27 – 30 грудня 2014 року.

Зі свого боку Петро Порошенко сприяв призначенню на посаду Міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина.

Демчишин не лише сприяв у реалізації цієї схеми, але скасував усі рішення попередника, які ставили роботу підприємств на окупованих територіях та співпрацю із ними під сумнів.

Ватажки терористів визначили для співпраці ДП «Шахта імені К. І. Кисельова» та ДП «Луганськвугілля». Після цього Кузяра, погодивши свої дії з Віктором Медведчуком, за протекцією Володимира Демчишина розпочав переговори зі службовими особами ПАТ «Центренерго» про укладання угод на постачання вугілля із вказаними підприємствами.

Також Сергій Кузяра, за підтримки Володимира Демчишина, сприяв формальній перереєстрації ДП «Шахта імені К.І. Кисельова» та ДП «Луганськвугілля» на території міста Києва. Саме він вів переговори з представниками терористичних організацій про відрядження підконтрольних їм осіб до Києва, де мала відбутись зміна установчих документів, призначення цих осіб керівниками підприємств, відкриття банківських рахунків, підписання необхідних договорів та інших документів.

Після «легалізації» вказаних підприємств  16 грудня 2014 року між ПАТ «Центренерго» та ДП «Луганськвугілля» укладено договір на постачання вугілля на суму 22 млн 640 тис. гривень, цього ж дня на рахунки підприємств відразу надійшла передоплата в розмірі 2 млн 264 тис. гривень.

31 грудня 2014 року ПАТ «Центренерго» здійснило нібито на адресу ДП «Луганськвугілля» та ДП «Шахта імені К.І. Кисельова» оплату платежів на суму 10 млн гривень як готівкових авансових платежів за майбутнє постачання вугільної продукції – по 5 мільйонів гривень кожному.

Цього ж дня зазначені готівкові кошти були доставлені керівництву терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР» і використані ними для забезпечення діяльності організацій, про що Віктор Медведчук негайно інформував представників вищого політичного керівництва РФ.

Отримавши кошти, представники терористичних організацій «Л/ДНР», діючи за вказівками представників вищого політичного керівництва Російської Федерації, з січня 2015 року розпочали завантаження вугілля та його транспортування до підрозділів ПАТ «Центренерго».

На початку січня 2015 року ПАТ «Центренерго» здійснило на користь ДП «Луганськвугілля» ще два платежі по 10 млн гривень кожен.

15 січня 2015 року між ПАТ «Центренерго» та ДП «Луганськвугілля» укладено новий договір про постачання вугілля на орієнтовну суму 1 млрд 584 млн гривень.

За цією угодою з 15 січня по 11 листопада 2015 року на рахунки незаконно захопленого підприємства перераховано майже 27 млн 600 тис. гривень.

Усього протягом 2015 року за постачання вугілля з тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей, перераховано, переведено в готівку та розподілено на користь терористичних організацій «Л/ДНР» не менше 205 млн 391 тис. гривень, не враховуючи коштів, сплачених у готівковій формі. Загалом згідно із підписаними угодами з бюджету мало б бути сплачено більше ніж 3 млрд 168 млн гривень.

Отже, очевидно, що своїми умисними діями за попередньою змовою громадяни Порошенко, Медведчук, Кузяра та Демчишин сприяли діяльності терористичних організацій «Л/ДНР», забезпечуючи придбання вугілля у підконтрольних їм підприємств за державні кошти України.

В результаті таких дій енергетична галузь України була поставлена у залежність від Російської Федерації та терористичних організацій «Л/ДНР». Своєю чергою Росія отримала ширші можливості для подальшого втручання у внутрішні справи України та ведення підривної діяльності проти неї».

Як відомо, у грудні 2021 року Державне бюро розслідувань оголосило Порошенку підозру у держзраді та сприянні терористичним організаціям. Порошенка та інших фігурантів підозрюють у тому, що вони за державні кошти купували в ОРДЛО вугілля. За даними слідства, протягом 2014-2015 років окупаційній владі було передано понад 200 млн грн, усього ж схема коштувала держбюджету близько 1,5 млрд грн.

Уранці 17 січня 2022 року Порошенко прилетів з Варшави (Польща) до Києва і прийшов на судове засідання в Печерському районному суді Києва, де йому мають обрати запобіжний захід у справі про державну зраду у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави в 1 мільярд гривень.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news