logo
24/04
2 ...

Серед поляків зростає рівень симпатії до українців – опитування

19-01-2022 10:14617

Серед поляків зростає рівень симпатії до українців – опитування
Фото: UkrMedia

Центр опитування суспільної думки CBOS опублікував результати останніх досліджень, з яких випливає, що 43% поляків відчувають до українців симпатію, 26% мають нейтральне ставлення, і стільки ж, 26% – негативне.

Про це повідомляє Польське радіо.

У порівнянні з 2020 роком, позитивне ставлення до українців зросло у Польщі минулого року на 8% (з 35% у 2020 році до 43% у 2021 році). «Це може бути пов’язане із тим, що дедалі більше поляків мають контакт з українцями, котрі працюють в Польщі, – пояснює віцедиректор Осередку східних досліджень Войцєх Кононьчук. – Майже 1,5-мільйонна міграція з України вплинула на соціоекономічну карту Польщі, українці є невід’ємним елементом польських міст».

Як каже експерт у розмові з порталом TVP Info, «у Польщі із симпатією ставляться до українців, так само, в Україні симпатизують полякам, про що свідчить вибір Анджея Дуди на найпопулярнішого закордонного лідера. Між нашими народами виникають різниці, але останні серйозні розбіжності думок були 2016 року».

CBOS повідомляє, що паралельно зі зростанням рівня симпатії до українців, падає рівень негативного ставлення польського суспільства до цієї національності. 2021 року негативне ставлення до українців відчувало 26% респондентів, тим часом у 1993 році свою антипатію до українського народу декларувало 65% поляків.

Як наголошує Войцєх Кононьчук, в Україні поляки теж користуються симпатією і належать до народів, яких найбільше там люблять. На думку експерта, обидва народи зближує загроза з боку Росії та питання «Nord Stream 2».

Підготувала Анастасія Андрійчук, Leopolis.news