logo
28/03
27/03
26/03
2 ...

Ексзаступниця міністра з групою лікарів фальшували дані про вакцинацію – СБУ

19-01-2022 16:45953

Ексзаступниця міністра з групою лікарів фальшували дані про вакцинацію – СБУ
Фото: пресцентр СБУ

У Київському міському дитячому діагностичному центрі викрили протиправну схему збагачення за участі очільниці медустанови та трьох її пособників, яка полягала у вимаганні та одержанні неправомірної вигоди з практикуючих лікарів, а також в організації схеми з підроблення свідоцтв про вакцинацію громадян від COVID-19.

Про це інформує Київської міської прокуратури та СБУ. 

Зокрема, за матеріалами слідства, керівник Київського дитячого діагностичного центру організувала схему, за якою підпорядковані їй лікарі щомісячно відраховували їй частину своєї заробітної плати для того, щоб продовжувати працювати у цій установі.

Розмір «данини» залежав від кількості робочих змін лікарів. У ході документування протиправної діяльності задокументовано вимагання та одержання вказаною посадовою особою грошових коштів від лікарів на суму 46 тис. грн. Після чергової передачі неправомірної вигоди у розмірі 30 тис. грн останню було затримано.

Прокуратура також встановила, що група осіб, до складу якої входили вищезгадана керівник та один з лікарів цього медичного центру, колишня радниця заступника голови КМДА та ексзаступник міністра соціальної політики України (за даними видання РБК-Україна, це Олександра Чуркіна), організували внесення до інформаційної системи «Helsi.me» завідомо неправдивих відомостей про вакцинацію громадян від COVID-19 без її фактичного проведення за грошову винагороду у розмірі 250 доларів США.

Зокрема, двоє з учасників групи здійснювали пошук потенційних клієнтів та приймали від них замовлення, після чого передавали дані про замовників директору закладу охорони здоров’я, яка скеровувала відповідні списки лікарю.

Надалі відомості про начебто здійснену вакцинацію цих громадян вносились іншим учасником групи до електронної системи eHealth для подальшого завантаження до Єдиного порталу державних послуг «Дія».

На даний час на підставі ухвал суду проведено обшуки за місцями роботи та проживання фігурантів кримінального провадження.

Під час обшуків вилучено мобільні телефони, чорнові записи, а також копії паспортів громадян України, які підтверджують протиправну діяльність. Зауважимо, що до початку проведення обшуку одна з фігуранток викинула свій мобільний телефон у вікно, а інша - сховала вимкнутий гаджет за шафою.

Очільницю медустанови затримано в порядку статті 208 КПК України за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368, ч. 3 ст. 362 КК України, іншим трьом фігурантам наразі повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 362 КК України.

Слідчі дії у кримінальному провадженні тривають.

Викрито злочинну діяльність прокурорами спільно зі слідчими Шевченківського УП ГУ НП у м. Києві за матеріалами ГВ з протидії системним загрозам управління державою УЗНД ГУ СБУ у м. Києві та Київській області.

 


Зазначимо, що Олександру Чуркіну звільнили з посади заступника міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції у вересні 2019 року. Вона обійямала цю посаду з 2017 року.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news