У Львівській обласній раді незаконно виплачено понад 900 тис. грн заробітної платні

https://leopolis.news/post/56945/u-lvivskiy-oblasniy-radi-nezakonno-vyplacheno-ponad-900-tys-grn-zarobitno-platni

20/01/2022

Відповідно до п. 13 статті 47 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», депутати працюють у постійних комісіях на громадських засадах. За рішенням обласних рад голови постійних комісій з питань бюджету можуть працювати в раді на постійній основі. Можуть, але не мусять!

4 грудня позаминулого року під час другого пленарного засідання І сесії Львівської обласної ради VIII скликання на розгляд депутатів було винесено питання про обрання персонального складу постійних комісій облради. Однак, як видно з проєкту рішення (який є на сайті ради) «Про обрання постійних комісій обласної ради» ((1867-ПР від 26.11.2020; 5-ПР від 04.12.2020 (уточнений)), у ньому, відповідно до закону, не зазначено, що Квурт Володимир Леонідович обирається головою комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку на постійній основі.

Також пропозиція про обрання пана Квурта головою бюджетної комісії на постійній основі не прозвучала й у виступі голови Львівської обласної ради Ірини Гримак під час обговорення та голосування відповідного питання на пленарному засіданні. Це чітко видно з відеозапису, який є доступний у мережі Ютуб. Переглянути відео можна тут.

Нагадаємо, що відповідно до ст. 19 Конституції України «органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України». Але, певно, у Львівській обласній раді, на відміну від їх колег з Тернополя, Вінниці та й інших обласних центрів, Основного Закону не читають. До речі, депутати Тернопільської обласної ради на сесії в рамках закону прийняли рішення створити постійну комісію з питань бюджету й обрати її керівника на постійній основі. Подібні рішення прийняли практично у всіх обласних радах України. Але Львівська облрада знову вирішила чимось вирізнитися і проігнорувати норму закону.

Між іншим, цей же пункт 13 статті 47 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» чітко говорить, що на постійній основі в облраді можуть працювати лише голови «комісії з питань бюджету». А у Львівській обласній раді була створена постійна комісія з питань бюджету та соціально-економічного розвитку. Законодавець не передбачив роботу на постійній основі в раді для голови комісії з такою назвою. 

Виходячи із викладеного вище можна зробити однозначний висновок, що всупереч ч. 13 ст. 47 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» Львівська обласна рада не голосувала на засіданні сесії питання про обрання пана Квурта головою постійної комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку на постійній основі. І, в принципі, такі прецеденти в історії Львівської обласної ради вже були, коли очільники бюджетної комісії працювали на громадських засадах. Так, свого часу керували без зарплати бюджетними комісіями облради Іван Коркуна, Василь Романів, Олексій Сторчило. 

Тому не зрозуміло, на підставі чого, і всупереч закону очільниця Львівської обласної ради Ірина Гримак видала 11 грудня 2020 року розпорядження № 402-К із трохи дивною назвою «Про В. Квурта». Підставою у ньому зазначено рішення сесії «Про обрання постійних комісій обласної ради», в якому й слова немає про те, що Володимира Квурта обрано на постійній основі. Більше того, як знає кожен кадровик, підставою будь-якого призначення має бути особиста заява людини. А, може, пан Квурт не хотів працювати на постійній основі? 

Тому цілком очевидним виглядає факт, що підписуючи згадане вище розпорядження, Ірина Гримак перевищила надані їй законом службові повноваження. Згідно зі статею 364 Кримінального кодексу України, зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб, – карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, із штрафом від двохсот п’ятдесяти до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Відповідно до п. 2 цієї ж статті те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, – карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Так, згідно зі ст. 364 ККУ передбачено, що істотною вважається така шкода, яка в 100 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, а тяжкими наслідками – це в 250 і більше разів перевищення неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

З часу, коли Ірина Гримак почала вважати, що Володимир Квурт приступив до виконання обов’язків голови постійної комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку на постійній основі (з 14.12.2020 року по 31.12.2021 року), йому виплачено 918 тис. 995,3 грн заробітної платні. Майже половину цієї суми становлять різноманітні премії – 448 тис. 394,33 грн.

Відповідно до чинного законодавства, неоподатковуваний мінімум доходів громадян в Україні становить 17 грн. Тому тяжкими наслідками в розумінні ст. 364 ККУ вважається шкода на суму більше 4 250 грн. Виходить, що видаючи розпорядження про призначення Квурта головою комісії на постійній основі, на підставі якого йому нараховували заробітну платню, Ірина Гримак вчинила кримінальне діяння, яке призвело до тяжких наслідків та завдало істотної шкоди охоронюваним законом інтересам юридичних осіб в особі Львівської обласної ради. Фактично Володимирові Квурту з обласного бюджету було незаконно нараховано 918,9 тис. грн заробітної плати. Ця сума збитків у понад 216 разів є більшою від встановленої ККУ мінімальної межі квоти для визначення тяжких наслідків.

До речі, відповідно до ст. 28. ККУ кримінальне правопорушення визнається таким, що вчинене групою осіб, якщо у ньому брали участь декілька (два або більше) виконавців без попередньої змови між собою. Кримінальне правопорушення визнається вчиненим за попередньою змовою групою осіб, якщо його спільно вчинили декілька осіб (дві або більше), які заздалегідь, тобто до початку кримінального правопорушення, домовилися про спільне його вчинення. Тому цікаво, скільки осіб було задіяно у підготовці та виданні згаданого розпорядження «Про В.Квурта». 

Нагадуємо відповідним правоохоронним органам, що згідно з чинним законодавством, журналістські публікації, у яких є інформація про ймовірне порушення закону чи підозра про вчинення злочинних дій, можуть стати підставою для відкриття відповідного провадження і здійснення розслідування. Тому чекаємо на реакцію правоохоронців.

Редакція звернулась до пресслужби Львівської обласної ради з проханням прокоментувати ситуацію з незаконною виплатою В. Квурту заробітної плати та його призначенням на посаду голови комісії на постійній основі без рішення сесії:

«Усі виплати Квурту В.Л., як голові постійної комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку обласної ради, здійснювались законно, жодних порушень чинного законодавства не було. Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчий апарат ради, його структура та чисельність, а також витрати на його утримання встановлюються відповідною радою. Рішеннями Львівської обласної ради № 12 та № 13 від 04.12.2020 було утворено постійні комісії обласної ради, затверджено їх персональний склад. На той момент структура виконавчого апарату обласної ради була затверджена рішенням обласної ради № 1075 від 22.09.2020, яка передбачала, що голова постійної комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку працює в обласній раді на постійній основі», – розповів начальник юридичного відділу Львівської обласної ради Ярослав Гасяк.

Маркіян ВОЙТОВИЧ, Leopolis.news