logo
28/03
2 ...

Львівщина поділилась досвідом зі смартспеціалізації і медичного туризму з колегами із Вінниці

21-01-2022 17:47780

Львівщина поділилась досвідом зі смартспеціалізації і медичного туризму з колегами із Вінниці
Фото: Львівська ОДА

Учора, 20 січня, представники Львівської області ділились практичним досвідом зі смартспеціалізації і медичного та оздоровчого туризму з вінницькими колегами.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОДА.

Захід відбувався у межах реалізації проєкту Агенції регіонального розвитку Вінницької області «Створення інформаційно-аналітичної системи управління регіональним розвитком, як якісної підсистеми в стратегічному плануванні територій Вінницької області». Ключова суть – перевірка гіпотези смартспеціалізацій.

Учасників заходу привітав заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Віталій Загайний. 

«Впевнений у наступному, якщо з’являється більше гравців, які цікавляться певною темою, в нормальній здоровій кооперації ми можемо всі разом отримати набагато вищий результат, аніж коли просто намагаємося бігти поодинці. І тут, як на мене, співпраця між регіонами має дуже хороші перспективи. Нам дуже цінно є те, що місто Хмільник був одним з ініціаторів, коли виникло питання про створення Асоціації курортів України. Варто зазначити, що смартспеціалізація знайшла своє відображення у Стратегії розвитку Львівської області на 2021-27 роки. Ми, власне, шукаємо, де можуть бути ці смарткомпоненти в різних галузях. Не скажу про те, що одразу готові похвалитися вагомими здобутками, але напевно дорогу може осилити той, хто її починає, хто стартує і рухається по ній. Бажаю плідної роботи, а далі в хорошій комунікації будемо досягати спільно добрих результатів».

Смартспеціалізація – це фокусування ресурсів або сил регіону над тою сферою або галуззю, яка має найбільший потенціал. Це добре поширена європейська практика, яка починає реалізовуватися в Україні.

Вадим Табакера, заступник директора департаменту економічної політики Львівської облдержадміністрації поділився з учасниками зустрічі особливостями розвитку смартспеціалізації у нашій області. За його словами, раніше Державний фонд в основному використовували на будівництво шкіл і садочків. 

«Починаючи з 2021 року, завдяки новій стратегії області, новому плану заходів, який враховував і хід смартспеціалізації, ми почали фокусувати свої видатки на розвиткових проєктах», – зазначив Вадим Табакера. 

Він також додав, що суттєво допомагали у пошуку нішевих галузей регіону науковий парк «Львівської Політехніки», бізнес-асоціації та галузеві кластери. 

Діяльність Львівського кластеру медичного туризму, який був створений у 2019 році, презентувала Юлія Мартиняк, яка є його виконавчим директором.

Про промоцію та розвиток медичного туризму, співпрацю органів виконавчої влади з органами місцевого самоврядування в розбудові напряму медичного та оздоровчого туризму розповідала начальниця управління туризму та курортів Львівської облдержадміністрації, Наталя Табака. Вона наголосила на минулорічних дослідженнях Державного агенства розвитку туризму України, які показують, що ціль лікування та оздоровлення на четвертому місці при виборі, куди їхати відпочивати і з якою метою. 

А також розповіла про медичний туризм у частині тих заходів, які управління туризму та курортів ЛОДА реалізовує у межах програми. Звернула увагу на Міжнародний форум медичного та оздоровчого туризму, який цьогоріч будуть проводити втретє.

Наталя Табака не забула привітати усіх вінничан з перемогою у головній туристичній премії України «Ukraine Tourism Awards 2021» у номінації «Місто мого серця». 

Директорка Агенції регіонального розвитку Вінницької області, Наталія Гижко, подякувала усім спікерам за відкритість і запропонувала надалі прокладати покрокову співпрацю між областями.

Leopolis.news