Корупційні рекорди у львівській Держпраці

https://leopolis.news/post/57168/korupciyni-rekordy-u-lvivskiy-derjpraci-

24/01/2022

 

Такий висновок можна зробити у тому числі із відомостей у судовому реєстрі: про  низку кримінальних справ, у яких в останні кілька років  фігурували посадовці  Головного управління Держпраці у Львівській області, включаючи його начальницю.

Коротко зупинимося на найцікавіших з них. 

                 Як Ольга Вільхова «випала» з справи про хабарництво 

В Єдиному державному реєстрі судових рішень містяться, зокрема, відомості по  кримінальне провадження №12020140000000380 від 08.05.2020 року. 

Львівською поліцією ця справа була відкрита за ч. 3 ст. 368 КК України, мова – про діяння, яке карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років (предметом якого була  неправомірна вигода у великому розмірі або вчинене службовою особою, яка займає відповідальне становище, або за попередньою змовою групою осіб, або повторно, або поєднане з вимаганням неправомірної вигоди).

Підставою для порушення справи стала  заява в правоохоронні органи інженера з охорони праці ТОВ «Львівзахідбуд». У ній він повідомляв про вимагання інженером з охорони праці одного з держпідприємств  «неправомірної вигоду у розмірі близько 5000 доларів США» за  позитивний висновок про перевірку об’єкта будівництва щодо дотримання законодавства з питань охорони праці. Повідомлялось й про те, що таке діяння вчиняється  за попередньою змовою групою осіб, у тому числі з  начальником ГУ Держпраці у Львівській області.

Такі відомості містяться, зокрема, в ухвалі слідчого судді Галицького райсуду Львова від 15.05.2020 року. В ухвалі також згадується рапорт працівників львівського УСБУ, якими в ході оперативно-службової діяльності було встановлено, що до вчинення даного кримінального правопорушення може бути причетна очільниця Держрпраці Львівщини.

З подальших ухвал відомо, що «державний» інженер-вимагач був затриманий  на хабарі 19.05.2020 року – під час одержання другої частини неправомірної вигоди, загальна сума якої склала  108 тис. грн.  

Вирок у названому кримінальному провадженні був винесений 16.09.2020 року Шевченківським районним судом Львова. Однак за іншою (менш тяжкою) статтею – щодо зловживання впливом (а саме: за ч. 2 ст. 369-2 КК України).

З судового рішення вбачається, що обвинувачення у цій  справі по завершенню слідства було висунуто лишень «тому самому» інженеру  з охорони праці, який одержав неправомірну вигоду в загальній сумі 108 тис. грн. для себе – за здійснення ним впливу на прийняття начальником ГУ Держпраці у Львівській області «потрібного» рішення.

У вироку також вказано, що суд вважає доведеною винуватість обвинуваченого в одержанні неправомірної вигоди для себе за здійснення ним впливу на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави. При цьому  враховує, зокрема, його послідові, логічні та такі, що не містять суперечностей, показання.

У результаті за отримання хабара «для себе» суд призначив інженеру з охорони праці покарання у виді штрафу у розмірі 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 25,5 тис. грн.

Ось така  щаслива для всіх (у тому числі, вочевидь, й для Ольги Вільхової) розв'язка цієї справи.  

             Про ще одне дивне розслідування та справу про зловживання           

Ще одну кримінальну справу за ч. 3 ст. 368 КК України (та яка стосується посадовців Головного управління Держпраці у Львівській області)  відкрило Територіальне управління ДБР у Львові.

Фігурантами даного кримінального провадження за № 62021140010000148 від 20.05.2021 року стали «головні державні інспектори відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів». З ухвал слідчих суддів щодо цієї справи вбачається, що інспектори намагалися отримати неправомірну вигоду від фізичної особи-підприємця, стосовно якого здійснювалась перевірка на предмет порушень законодавства про працю.

Вирок у даному кримінальному провадженні було винесено Сихівським райсудом Львова - 20.12.2021 року. З його тексту відомо, що орган досудового розслідування  висунув обвинувачення лише одному фігуранту: головному інспектору, що був затриманий під час отримання хабара в сумі 400 дол. США.   За ці кошти він обіцяв скласти позитивні акти перевірки щодо дотримання трудового законодавства. Обвинувачували його  за ч.1 ст. 368 ККУ (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Також відомо, що між прокурором та обвинуваченим була укладена  угода про визнання винуватості, згідно з якою (за вироком суду) інспектора, що повністю визнав вину у вчиненому, оштрафували на 25,5 тис. грн та заборонили обіймати організаційні і адмінпосади в органах влади строком на 1 рік.

Яким чином уникнув відповідальності інший головний інспектор управління Держпраці у Львівській області, який вимагав неправомірну вигоду у підприємця та у зв’язку з цим фігурував у названій справі (з попередньою кваліфікацією - ч. 3 ст. 368 КК України), з матеріалів судового реєстру невідомо.  

Дане кримінальне провадженні № 62021140010000031, що було відкрито 22.03.2021 року за  ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем, якщо воно спричинило тяжкі наслідки) розслідують слідчі Територіального управління ДБР у Львові.

У рамках слідства було встановлено, що «службові особи Головного управління Держпраці у Львівській області причетні до функціонування протиправної схеми, пов`язаної з одержання неправомірної вигоди, внесення до офіційних документів недостовірних відомостей, зловживання службовим становищем в ході виконання покладених повноважень під час здійснення перевірочних заходів за фактами нещасних випадків, професійних захворювань та аварій, що мають місце на виробництві».

Також було встановлено, що службовці управління зловживають при виявленні  порушень законів та інших нормативно-правових актів про охорону праці, застосовуючи до винних осіб попередження (це за обставини, що такі особи повинні притягатись до адміністративної відповідальності за частиною 5 статті 41 КУАП). І що мають місце факти, коли адмінпротоколи службовцями не складаються, «внаслідок чого винні особи уникають відповідальності».

Зазначимо, що названі відомості вказані в ухвалі слідчого судді Личаківського райсуду Львова від 14.06.2021 року, яка стосується згаданого вище кримінального провадження.  

                                              Замість епілогу   

З останніх публікацій в ЗМІ відомо, що з 2 грудня 2021 року  було розпочато службове розслідування за фактами можливих махінацій при видачі дозвільної документації по ліфтах, на час якого начальницю ГУ Держпраці у Львівській області Ольгу Вільхову  відсторонили від роботи.

Юрій ЛУЖНИЙ

P.s. Редакція готова опублікувати коментар Головного управління Держпраці у Львівській області та Ольги Вільхової щодо вказаних у текстів фактів.