Міжрегіональну групу з фальшування Covid-сертифікатів очолював депутат райради – СБУ

https://leopolis.news/post/57218/mijregionalnu-grupu-z-falshuvannya-covid-sertyfikativ-ocholyuvav-deputat-rayrady--sbu-

25/01/2022

Про це інформує пресцентр СБУ. 

За даними слідства, організував протиправну діяльність директор «Центру первинної медико-санітарної допомоги» одного з районів Харківської області, який до того ж є депутатом місцевої ради. Крім того, до оборудки причетні двоє мешканок Луганщини, які очолювали приватну комерційну структуру з працевлаштування за кордоном, а підроблені Covid-сертифікати були частиною «пакета» їхніх клієнтів.

Депутат місцевої ради відповідав за «достовірність» фальшивок. Він забезпечував внесення даних щодо щеплення до електронної системи eHealth стосовно українців, яких насправді не вакцинували. Коштувала така фальшивка 2,2 тис. грн.

Клієнтська мережа зловмисників поширювалася на Харківську, Луганську, Полтавську та Київську області. Схема діяла пів року з місячним обігом понад 100 тис. грн.

Правоохоронці задокументували 8 епізодів цієї протиправної діяльності. У ході обшуків, проведених в офісних приміщеннях комерсантів на Луганщині та у службових приміщеннях Центру на Харківщині вилучено документи, які підтверджують протиправну діяльність.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення зловмисникам про підозру за:

    ст. 325 (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням);

    ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України, обрання їм запобіжного заходу та відсторонення медика від виконання службових обов’язків.

СБУ встановлює всіх причетних до схеми осіб.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news