Виставка «Натхненні Пінзелем в Годовиці» від сьогодні представлена у Раді (ФОТО)

https://leopolis.news/post/57245/vystavka-nathnenni-pinzelem-v-godovyci-vid-sogodni-predstavlena-u-radi-foto

25/01/2022

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОДА.

Костел Всіх Святих у с. Годовиця – пам’ятка національного значення (1758 р.), що представляє духовні й емоційні властивості культури пізнього бароко.

У будівництві храму брали участь всесвітньовідомі майстри: архітектор Бернард Меритин та скульптор Іоан Георгій Пінзель. Вівтар Храму Всіх Святих, створений цим геніальним скульптором і врятований лауреатом Національної премії імені Тараса Шевченка, Героєм України Борисом Возницьким, став окрасою виставки в Луврі у 2012 році.

Організаторами експозиції є ГО «Арт-студія Івони Лобан» та департамент з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА.

«Ця виставка представляє роботи відомих українських художників, які акцентують на важливості збереження унікальної пам’ятки архітектури Львівщини та всієї України, — костелу Всіх Святих у Годовиці. Серед них народні художники України, лауреати Національної премії імені Тараса Шевченка Анатолій Криволап та Любомир Медвідь, народні художники України Михайло Демцю, Петро Сипняк, Микола Андрущенко, Віктор Сидоренко, Ігор Шумський, заслужений діяч мистецтв України Оксана Андрущенко, кандидат мистецтвознавства Тарас Откович, лауреати всеукраїнських міжнародних премій Василь Бажай, Микола Ступінський Микола Молчан та багато інших митців.

Сьогодні костел Всіх Святих у Годовиці перебуває в аварійному стані та потребує термінової реставрації і консервації. Тому ми хочемо привернути увагу суспільства та народних депутатів з надією на якнайшвидше позитивне вирішення цієї проблеми», - зазначила директор департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА Ірина Гаврилюк.

У стінах Верховної Ради України виставка пробуде до 28 січня 2022 року включно.

Нагадуємо, виставка «Натхненні Пінзелем в Годовиці» стала підсумком мистецького пленера «Натхненні Пінзелем в Годовиці», який відбувся у серпні 2021 року у межах культурно-мистецького проєкту «Під Зорею Пінзеля». У пленері взяли участь відомі українські художники, творчість яких презентує культуру нашої держави в цілому світі.

Сам проєкт — ініціатива львівської дизайнерки та громадської активістки Івони Лобан. Його мета — популяризувати спадщину Йогана Пінзеля і привернути увагу до храму Всіх Святих у Годовиці. Існує проєкт з 2017 року.

Leopolis.news