Експосадовець Львівської ОДА «відмивав» кошти, виділені на боротьбу з COVID-19

https://leopolis.news/post/57365/eksposadovec-lvivsko-oda-vidmyvav-koshty-vydileni-na-borotbu-z-covid-19

27/01/2022

Про це повідомляють УСБУ на Львівщині та Відділ інформаційної політики Львівської обласної прокуратури.

За даними слідства, зловмисник розробив схему «відмивання» коштів під час закупівлі медичного обладнання та устаткування для операційних блоків у закладах охорони здоров’я Львівщини.

«Розслідуванням встановлено, у жовтні 2020 року було укладено договори між ЛОДА та суб’єктом господарювання щодо закупівлі медичного обладнання та устаткування в заклади охорони здоров’я на Львівщині для боротьби та подолання наслідків коронавірусної хвороби COVID-19. Посадовець, будучи головою тендерного комітету вказаної установи, не забезпечив належної роботи щодо перевірки договорів на предмет їх доцільності та економічної ефективності. Натомість підписав ці документи із врахуванням ПДВ всупереч постанові КМУ (Про звільнення від сплати ПДВ при закупівлі обладнання необхідного для боротьби з поширенням COVID-19). Відтак, товари було придбано за завищеною вартістю, що спричинило шкоду державі на суму понад 320 тис. грн. На даний час збитки відшкодовано», – повідомляють у прокуратурі.

Співробітники УСБУ задокументували злочинну діяльність вже колишнього посадовця.

Наразі йому повідомлено про підозру за ст. 367 (не належна організація та контроль діяльності ввіреного Управління, неправомірне включення та оплата постачальнику ПДВ на обладнання, яке відповідно до постанови КМУ звільнене від такого оподаткування) Кримінального колексу України.

Вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу. Також встановлюється причетність до вчинення злочину інших службових осіб.

Викриття злочинної оборудки проводили оперативники УСБУ спільно зі слідчими Національної поліції за процесуального керівництва Львівської обласної прокуратури.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим управлінням Головного управління Нацполіції у Львівській області за матеріалами Управління СБУ у Львівській області.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news