logo
29/03
28/03
2 ...

В Україні можуть запустити «Карпатський експрес»

28-01-2022 10:02978

В Україні можуть запустити «Карпатський експрес»
Фото: Віктора Микити

В Україні можуть запустити потяг «Ужгород – Рахів», що проходитиме по території Румунії, зокрема, через місто Сігет.

Про це повідомив голова Закарпатської ЛОДА Віктор Микита.

«Вважаємо, що відновлення транскордонного пасажирського перевезення за маршрутом, що проходить через місто Сігет у Румунії – «Ужгород – Рахів», який у нас з давніх часів називають «Карпатський експрес», може бути саме таким стратегічним проєктом. Ця тема стане однією з головних на запланованих зустрічах з нашими румунськими партнерами та представниками АК «Укрзалізниця», які заплановані у лютому в нашому обласному центрі та Бая-Маре в Румунії», – зазначив Віктор Микита.

У робочому порядку зазначені питання попередньо обговорили з Консулом Румунії в Солотвино Граціаном-Флоріном Пирву під час зустрічі в Ужгороді та отримали підтримку.

Закарпатська ОДА зі своєї сторони готує пакет конкретних пропозицій та дорожню карту відновлення курсування «Карпатського експресу», серед яких:

  • відновлення залізничної та прикордонної інфраструктури за маршрутом курсування потяга;
  • ініціювання питання перед вищими органами влади щодо включення проєкту «Карпатський експрес» до програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво»;
  • концепт можливого розширення проєкту на Івано-Франківську область та включення за погодженням наших колег з Прикарпаття до транскордонного діалогу;
  • активізація роботи підрозділів облдержадміністрації, агенцій регіонального розвитку та територіальних громад з питань генерування проєктів, які можуть фінансуватися за кошти ЄС у межах реалізації ініціативи щодо відновлення руху «Карпатського експресу» та інші.

У розробці концепту враховується показник економічної ефективності. Сьогодні цим вже займаються фахівці профільного департаменту ОДА та АК «Укрзалізниця». Разом з тим не забуваємо, що на Мараморощині проживає наша громада, яка нараховує близько 25 тисяч людей. У великої кількості з них є родичі з української сторони на Рахівщині, з якими підтримуються постійні контакти.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news