logo
29/03
28/03
27/03
26/03
2 ...

Ще низка країн закликали своїх громадян залишити Україну

12-02-2022 11:333058

Ще низка країн закликали своїх громадян залишити Україну
Фото: ілюстративне

Фінляндія, Нова Зеландія, Чорногорія, Північна Македонія та Австралія радять своїм громадянам негайно залишити Україну через безпекову ситуацію.

Про це повідомляє «Українська правда».

«Закликаємо негайно залишити країну через подальшу напружену і непередбачувану ситуацію в галузі безпеки в Україні», – повідомляє посольство Фінляндії.

«Усім громадянам Північної Македонії, які планують відвідати Україну в майбутній період, рекомендується утриматися від поїздок до країни і, крім того, якщо дозволяють обставини, усім громадянам Північної Македонії, які зараз перебувають в Україні, рекомендується якнайшвидше залишити країну», – йдеться у повідомленні МЗС Північної Македонії.

«У зв'язку зі зростанням напруженості та непередбачуваною ситуацією з безпекою МЗС інформує громадян Чорногорії, які проживають в Україні, розглянути можливість тимчасового виїзду з території цієї країни», – повідомляє МЗС Чорногорії.

«Ми радимо новозеландцям не їздити в Україну через ризик збройного конфлікту. Новозеландці, які зараз перебувають в Україні, повинні негайно поїхати комерційним шляхом, якщо це безпечно», – повідомляє МЗС Нової Зеландії.

Посольство Австралії в Україні ще 8 лютого закликало австралійців залишити Україну комерційним чи іншим приватним транспортом через ризик збройного конфлікту.

Водночас посол Великобританії в Україні Мелінда Сіммонс повідомила, що залишається у Києві.

«Я залишаюся у Києві і продовжую працювати з основною командою. Посольство продовжує працювати», - написала Мелінда Сіммонс у Twitter.

Раніше посольство Великої Британії закликало громадян залишити Україну.

Водночас, за даними джерела російської державної агенції РИА Новости, співробітники російської дипмісії залишають Україну.

«За заявами українських громадян, російські дипломати і співробітники консульств в Україні почали їхати до Росії. Про це, зокрема, свідчать труднощі під час запису на прийом до консульств і посольства», — сказав він.

За словами співрозмовника агентства, на тлі офіційно оголошеної деякими західними країнами евакуації це «наводить на думку про те, що Москва вирішила піти тим самим шляхом».

В Україні діють 129 іноземних посольств та консульських установ, а також представництва міжнародних організацій, як-то Євросоюзу та НАТО.

У п'ятницю посольства Великої Британії, Латвії, Данії, Ізраїлю, Естонії, Норвегії, Японії та Південної Кореї офіційно оприлюднили інструкції для своїх громадян «чим скоріше» виїхати за межі України. Те ж саме зробили Нідерланди. 

10 лютого президент США Джо Байден заявив американським журналістам, що громадян США треба негайно залишити територію України, бо їх не зможуть евакуювати в разі початку повномасштабного військового вторгнення Росії.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news