Обласний Центр соціально-психологічної допомоги орендуватиме приміщення у готелі «Турист» за 1 млн грн

https://leopolis.news/post/58871/oblasnyy-centr-socialno-psyhologichno-dopomogy-orenduvatyme-prymishchennya-u-goteli-turyst-za-1-mln-grn

22/02/2022

Центр соціально-психологічної допомоги у Львівській області є комунальною установою Львівської обласної державної адміністрації, заснований у 2006 році за юридичною адресою м.Львів, вул.Коновальця,103, тобто в готелі «Турист». У жовтні 2021 року юридичну адресу змінили на м.Трускавець, вул. Данилишиних, 62. Відповідно до Положення Центру, затвердженого Розпорядженням голови ОДА, координацію та методичне забезпечення діяльності центру здійснює Львівський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Основне завдання установи: надавати притулок особам, які перебувають у складних життєвих обставинах, забезпечення їх харчуванням, надання психологічної допомоги, сприяння отриманню безоплатної правової допомоги, реєстрації місця проживання, працевлаштуванню, навчанню, тощо. Центр не має статутного капіталу, але минулого року придбав через систему Prozorro Opel Zafira Life, 2021 року випуску за майже 1,5 млн грн.

З 2016 року директором Центру є Голуб Орися Іванівна, однак, на жаль, Google містить лише офіційну інформацію про цього керівника, НАЗК не бачить її декларації, а сайт обласної державної адміністрації майже нічого не знає ані про Центр соціально-психологічної допомоги у Львівській області, ані про Орисю Голуб. Та й діяльність цієї обласної установи не відома широкому загалу, бо єдина інформація про діяльність центру і функціонування 6 кризових кімнат для жінок, які потерпають від домашнього насилля, знайшлася в дописі Львівської обласної ради на своїй сторінці в facebook від квітня минулого року, а контакти Центру можна знайти на інтернет сторінці громадської ініціативи «Батьки в дії».

У 2017 році одна із підопічних подала до суду на керівництво Центру про визнання дій незаконними, втручання в особисте та сімейне життя, поширення конфіденційної інформації, розголошення персональних даних, та інше. Судовий процес у справі №465/7320/17 затягнувся на чотири роки, але з судових документів стає зрозуміло, що установа працює як 90-денний безкоштовний готель для кількох жінок, а робота щодо інших категорій населення взагалі не ведеться.  

З інформації, яка є в загальному доступі, не зрозуміло, навіщо за кілька мільйонів бюджетних коштів щороку утримувати обласну установу, про яку ніхто нічого не знає. Адже, функції, які виконує Центр соціально-психологічної допомоги у Львівській області в приміщенні готелю «Турист», успішно надають установи міської ради в поєднанні з громадським сектором. 

Марічка МУХА, для Leopolis.news