logo
26/04
25/04
2 ...

Україна назвала захоплення ЧАЕС ядерним тероризмом – звернення до МАГАТЕ

03-03-2022 15:221132

Україна назвала захоплення ЧАЕС ядерним тероризмом – звернення до МАГАТЕ

Україна просить Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) звернутися до НАТО з вимогою закрити доступ до повітряного простору над її ядерними об’єктами та активізувати дії задля недопущення актів ядерного тероризму, яким і є факт захоплення військами Російської Федерації Чорнобильської АЕС та зони відчуження.

Про це інформує Міністерство енергетики та вугільної промисловості України. 

«З метою повернення ситуації, пов’язаною з безпекою ядерних установок та об’єктів на майданчику ЧАЕС та в зоні відчуження, у правове поле, наполягаємо на здійсненні невідкладних рішучих дій щодо (…) звернення МАГАТЕ до НАТО з вимогою запровадити А2/АD zone (Anti Access/Area Denial, заборона доступу/закриття території)  над територією України з урахуванням ризиків та географії розташування атомних станцій НАЕК «Енергоатом», – йдеться у спільному зверненні до МАГАТЕ від 2 березня 2022 року. 

Звернення підписали міністр енергетики Герман Галущенко, керівник Державної інспекції ядерного регулювання Олег Коріков та керівник ДП НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.  

Окупанти, які захопили ЧАЕС, зазнають значного опромінення – Енергоатом

 

Відповідно до тексту звернення, представники України також наполягають на діях з боку МАГАТЕ задля негайного припинення вогню та недопущення наближення окупаційних військ на відстань ближче ніж 30 км від АЕС, а також активізації штабу при Центрі з інцидентів і аварійних ситуацій (ЦІАС МАГАТЕ) з координації дій для запобігання реалізації актів ядерного тероризму на ЧАЕС і гуманітарної та психологічної допомоги її персоналу.  

«Факт захоплення відомої у всьому світі ЧАЕС має усі ознаки акту ядерного тероризму, вчиненого по відношенню до ядерних об’єктів ЧАЕС та її персоналу військовими формуваннями РФ», – наголошується у зверненні.  

Його автори підкреслили, що персонал ЧАЕС, який уже сьому добу утримується російськими військовими без ротації, зазнає психологічного тиску та морально виснажений і як наслідок має обмежені можливості для спілкування, пересування й здійснення у повному обсязі регламентних і ремонтних робіт, що призводить до порушення радіаційного режиму та становить небезпеку для їхнього життя і здоров’я.  

«Інформуючи МАГАТЕ про стан безпеки ядерних об’єктів в умовах військових дій, ми очікуємо на конкретні спільні дії з боку МАГАТЕ у вигляді «тиску рівних», який зазвичай використовується країнами – членами організації до сторін, що ухиляються від дотримання пріоритету безпеки», –  підкреслюється у зверненні.  

Водночас його автори акцентують увагу на тому, що Російська Федерація повністю ігнорує принципи миру, безпеки та єднання, задля яких створювалося МАГАТЕ у структурі ООН, і через це пропонують виключити доступ Росії до інтелектуальних та технічних ресурсів агентства з одночасним посиленням контролю за використанням ядерного матеріалу в цій країні.  

Крім того, вони наполягають на розірванні всіх відносини з усіма відповідальними за атомну енергетику громадянами РФ, які працевлаштовані в усіх структурах ООН. 

«Спільне перебування в міжнародних організаціях в наявному форматі з такими країнами-членами є неприйнятним для України і, сподіваємося, для інших країн-членів також», – висловили надію автори звернення. 

Вони також підкреслили, що військова агресія РФ, як ядерної держави, проти України під цинічною назвою «спеціальна операція з примушенням до миру» зруйнувала фундаментальні основи системи міжнародної безпеки, сформованої після Другої світової війни. 

Як відомо, 24 лютого після жорсткого бою російські військові захопили Чорнобильську атомну електростанцію.

Україна поінформувала МАГАТЕ про втрату контролю над ЧАЕС.

 

Leopolis.news