logo
28/03
27/03
26/03
25/03
22/03
2 ...

Сьогодні – другий день Всесвітнього тижня імунізації: у ЛОВА розповіли, чим небезпечний правець

25-04-2022 19:481219

Сьогодні – другий день Всесвітнього тижня імунізації: у ЛОВА розповіли, чим небезпечний правець
Фото: ЛОВА

24 квітня 2022 року стартував Всесвітній тиждень імунізації, який триватиме до 30 квітня. За ініціативою ВООЗ цей тиждень відзначають в усіх країнах – заради популяризації ідеї про те, що імунізація має величезне значення для профілактики захворювань і захисту життя. Цього року головною темою є не тільки підтримка планової імунізації, а й вакцинації проти COVID-19.

Про це повідомляє пресслужба ЛОВА.

В Україні Календар профілактичних щеплень передбачає обов’язкову вакцинацію проти десяти захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Вакцини за Календарем безоплатні для українців, їх закуповують за державний кошт.

У Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ (Центр) упродовж цього тижня розповідатимуть, чим небезпечна кожна із перерахованих хвороб.

Головне про правець:

В часі війни ризик отримати травму зростає, і найменша подряпина, опік можуть стати вхідними воротами інфекції, адже спори правця є всюди. Як захиститися? Вакцинуватись. Збудник правця виділяє сильний токсин, який і спричиняє хворобу.

Вакцина (анатоксин) формує імунітет проти токсину. Починаємо захищати дітей у віці 2 місяці. Далі 4-6-18 місяців, 6, 16, 26, 36, 46, 56, 66, 76, 86, 96 років (і далі кожні 10 років). Ніколи не пізно розпочати.

«Якщо доросла людина не вакцинована або не має документів про попередні щеплення - курс АДПМ відразу, далі через місяць і через 6 місяців. Навіщо вводити препарат повторно? Щоб тримати рівень антитіл на захисному показнику», - розповіла керівниця Центру, експертка департаменту охорони здоров’я ЛОВА з епідеміології Наталія Іванченко.

«Чим небезпечний правець - 50% хворих можуть померти. Перші симптоми - посмикування м'язів недалеко від місця травми, вимушена (сардонічна) посмішка, важко відкрити рот (тризм), судоми різних груп м'язів. Людина може вигнутись в дугу (опістотонус). Може настати параліч дихального і серцевого м'яза. Якщо відбулась травма - слід звернутись до лікаря.

Окрім обробки рани і оцінки, коли людина востаннє була вакцинована - вирішать питання про екстрену профілактику правця», - додала Наталія Іванченко.

Зазначимо, що у Львівській області вакцинація проводиться у всіх поліклінічних закладах незалежно від укладеної декларації та реєстрації місця проживання.

Leopolis.news