logo
18/04
17/04
16/04
15/04
14/04
13/04
2 ...

Під час війни міжнародна спільнота збирала кошти на підтримку українських футбольних арбітрів

25-04-2022 21:401471

Під час війни міжнародна спільнота збирала кошти на підтримку українських футбольних арбітрів
Фото: radiotrek.rv.ua

На початку квітня для українських офіційних осіб матчу (ООМ) за сприяння італійських спеціалістів УАФ Лучано Лучі, Ніколи Ріццолі та з допомогою Роберто Розетті (старший офіцер з арбітражу УЄФА) серед італійських колег було зібрано фінансову допомогу, яку одразу було спрямовано на рахунки тих наших арбітрів, які знаходяться в найбільш скрутному становищі (усього 38 осіб — по 4 тис. грн кожному).

Про це повідомляє пресслужба УАФ.

Трохи згодом, також у квітні, за сприяння з боку арбітрів ФІФА та П’єрлуїджі Колліни (голова Комітету арбітрів ФІФА) та, зокрема, завдяки команді на чолі з пані Кері Зайтц (голова відділу арбітражу жіночих змагань ФІФА) та паном Есфандіаром Бахармастом (інструктор ФІФА) було розпочато кампанію зі збору коштів для українських арбітрів #DoAGame4Ukraine campaign (https://gofund.me/ea64ca94), у межах якої свої пожертви надіслали арбітри з усього світу. На потреби вітчизняних офіційних осіб матчу було зібрано близько 30 тис. доларів США — і це, як засвідчила команда цієї кампанії, ще не кінець.

Комітет арбітрів УАФ від початку російської агресії щотижня збирає інформацію та здійснює моніторинг щодо поточного місця перебування, стану, ситуації, фінансових та нефінансових потреб представників суддівського корпусу. Ця інформація оперативно передається до Координаційного центру УАФ, який вживає заходів для надання підтримки та допомоги членам української футбольної спільноти, які цього потребують, у тому числі й арбітрам.

Повертаючись до фінансової допомоги українським рефері, Комітетом арбітрів УАФ було ухвалено наступне рішення:

1.      Зважаючи, що невідомо, коли закінчаться бойові дії, не витрачати всі кошти, отримані від #DoAGame4Ukraine campaign, за один раз, а розподілити їх у часі, тобто зараз (у квітні) зробити перший транш допомоги 104-м українським ООМ (визначені на підставі щотижневого моніторингу), а наступний — за місяць після першого траншу (тобто у травні) тощо.

2.      Виділити однаковий розмір допомоги всім офіційним особам матчу, що були визначені на підставі щотижневого моніторингу.

Після ухвалення цього рішення КА УАФ звернувся до президента УАФ Андрія Павелка та Координаційного центру УАФ із проханням технічно організувати трансфер коштів на рахунки арбітрів, асистентів, спостерігачів арбітражу УАФ на підставі реквізитів та мінімального пакету персональних документів ООМ, переданих КА УАФ до Координаційного центру УАФ. Таким чином, перераховані кошти від #DoAGame4Ukraine campaign завдяки УАФ були надіслані українським рефері.

Окремо слід зазначити, що до списку 104-х ООМ, визначених на підставі щотижневого моніторингу та затверджених рішенням КА УАФ, увійшли всі категорії ООМ: арбітри, асистенти, спостерігачі арбітражу Прем'єр-ліги, ПФЛ, юнацьких змагань Прем'єр-ліги, непрофесіональних змагань серед жінок. Цей транш допомоги на загальну суму майже 12,4 тис. доларів США було виділено не лише тим, хто перебуває в Україні, у т. ч. на тимчасово окупованих територіях, але й тим, хто опинився за кордоном.

Проте із сумом та занепокоєнням мусимо повідомити про те, що зі 104-х затверджених ООМ двом арбітрам юнацьких змагань ПЛ із м. Маріуполь, на жаль, допомогу відправити не вдалося, оскільки зв'язок із ними перервався ще 10 квітня, і, незважаючи на зусилля УАФ щодо встановлення місця їхнього перебування та стану, на момент здійснення оплати отримати від них необхідний мінімальний пакет персональних документів не вдалося. Сподіваємося, що найближчим часом зв'язок із ними буде відновлено, а вони та їхні близькі будуть у доброму стані, живі та здорові.

Хотілося б також зазначити, що наша українська суддівська спільнота спілкується, взаємодіє й простягає руку допомоги не лише всередині своєї групи, але й поза її межами. Наші арбітри та спостерігачі не лише воюють у лавах ЗСУ та тероборони, але й займаються волонтерською та гуманітарною справою.

Комітет арбітрів УАФ від імені всіх українських офіційних осіб матчу висловлює велику вдячність усім і кожному, хто допомагає вітчизняним рефері в цей скрутний для країни час будь-яким чином — часом, грошима, увагою та добрим словом. Дякуємо арбітрам з усього світу, ФІФА та УЄФА, зокрема, команді #DoAGame4Ukraine campaign, дякуємо італійцям, дякуємо керівництву УАФ та особисто президенту національної асоціації Андрієві Павелку!

Із цього приводу голова КА УАФ Лучано Лучі зазначив: «Ми дійсно цінуємо й відчуваємо тепло та турботу всієї світової суддівської спільноти в цей жорстокий для українського народу, який страждає від російської агресії, що краде життя наших братів та сестер, час».

«Ми вдячні футбольній спільноті різних країн Європи та світу, УЄФА, ФІФА, міжнародному корпусу арбітрів, які з початку повномасштабного наступу російських окупантів допомагають Україні, зокрема, українським колегам-рефері. Справжні партнери та друзі пізнаються в часи важких випробувань. Ми раді, що маємо таких надійних друзів, і безмежно вдячні їм за солідарність з Україною, яка сьогодні захищає весь цивілізований світ», — відзначив президент УАФ Андрій Павелко.

Leopolis.news