Чи потрібна російська мова українцю? | Блог Володимира Піняжка

https://leopolis.news/post/63686/chy-potribna-rosiyska-mova-ukrancyu--blog-volodymyra-pinyajka

09/05/2022

Ярим прихильникам того, щоб зараз усі говорили українською мовою, я раджу поїхати до хлопців на передову і сказати про це тим російськомовним воїнам, які в цей момент боронять нашу землю. Бо, знаєте, зараз сидіти в Галичині і триндіти про українську мову може кожен.

Далі. Поняття «російськомовний українець» – надскладне. Над його вивченням, я думаю, науковці будуть битись не одне десятиліття. Якщо не століття. Тотальна русифікація, яка тривала сотні років, дала свої плоди. Дала плоди і сучасна (останні 50 років) журналістика, яка розповідала, що всі, хто говорить українською – бандерівці. Але я от не розумію, що поганого в тому, щоб бути бандерівцем? Боротись за свою землю, мову, культуру? В даному випадку – це тотальне неуцтво тих жителів України, які вважають, що бути бандерівцем – погано.

Ви можете мене ненавидіти за це, але я вважаю (в контексті України та питання російськомовних українців), що хто спілкується українською мовою – українець, російською – росіянин. Для мене не існує поняття «російськомовний українець».

Питання наступне. Чи варто зараз забороняти російську культуру? Тургенєв, Пушкін, Достоєвський і так далі. Я вважаю, що, наприклад, в школах, вивчення цього не має бути обовязковим, а лише як факультатив. Тоді – ок. Російське читати треба і знати культуру росії теж треба. Читайте перше речення, де я цитував Григоровича. 

І останнє питання – менталітет. Дуже багато я особисто чув скарг на наших біженців, які знаходяться не лише на території європейських країн, а й Західної України. Менталітет – не змінити. Принаймні, у скорому часі. Яка людина є (неважливо, російськомовна, чи англомовна), такою вона і буде. Під один контекст всіх ставити не можна.

Підсумок. Російської мови в Україні має бути менше. Тенденція зараз хороша – багато відомих російськомовних людей (медійники, актори, музиканти і т.д.) переходять на українську, бо вони не хочуть спілкуватись мовою вбивць, мародерів та ґвалтівників, якою станом на травень 2022 року є російська мова. Але російську знати треба. І російську культуру теж. Читайте цитату Шевченка, що я кидав на початку.

Володимир ПІНЯЖКО, політолог, журналіст