Львів’ян закликають перевіритись на ризик виникнення цукрового діабету

https://leopolis.news/post/63868/lvivyan-zaklykayut-perevirytys-na-ryzyk-vynyknennya-cukrovogo-diabetu

11/05/2022

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Як розповіла керівниця управління охорони здоров’я Львівської міської ради Леся Кобецька, у Львові близько 20 тисяч осіб мають цукровий діабет. Попри коронавірус та війну, лікарі продовжують працювати «на профілактику» захворювань.

«Минулого року ми розробили стратегію розвитку медицини Львова і планували, що ці роки присвятимо роботі сімейних лікарів, тобто профілактиці захворювань. Тому, незважаючи на те, що в нас війна, ми приділяємо увагу ранньому виявленню різних недуг, особливо тих, які призводять до важких ускладнень. Це, зокрема, і цукровий діабет», - зазначила Леся Кобецька.

Львівська область – один із лідерів за кількістю нових виявлених випадків цукрового діабету та один із п’яти цільових регіонів, де працюють команди «Мисливців за діабетом». 

«З початком війни ми переглянули нашу діяльність і сфокусувалися на тому, щоб інформувати про цукровий діабет 2-го типу, тестувати на рівень цукру в крові та надавати базові медичні консультації на місцях тим, хто цього найбільше потребує. Ми створюємо мобільні медичні команди, щоб надавати медичну допомогу людям з неінфекційними захворюваннями, зокрема цукровим діабетом», – каже Галина Майструк, менеджерка україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я».

Часто люди можуть певний час не відчувати симптомів діабету 2-го типу, а діагностувати недугу вже тоді, коли виникли ускладнення. Саме тому лікарі закликають перевіряти рівень глюкози в крові та пройти онлайн-тест на ризик виникнення цієї недуги. А ще – уникати стресів, висипатись та правильно харчуватись, щоб не «нажити» діабет 2-го типу.

Перший доказовий онлайн-тест на визначення індивідуального ризику діабету можна пройти тут: diabetes.phc.org.ua. Зробити тест можна як самостійно, так і під час прийому у свого сімейного лікаря.

До слова, кампанія «Мисливці за діабетом» реалізується україно-швейцарським проєктом «Діємо для здоров’я» у партнерстві з Центром громадського здоров’я України.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news