logo
15/04
12/04
11/04
08/04
07/04
02/04
28/03
26/03
25/03
24/03
21/03
14/03
10/03
2 ...

Ми входимо у нову довготривалу фазу війни, на нас чекають надзвичайно складні тижні – Резніков

13-05-2022 13:473521

 Ми входимо у нову довготривалу фазу війни, на нас чекають надзвичайно складні тижні – Резніков
Фото: АрміяInform

Міністр оборони України Олексій Рєзніков підбив підсумки 78 днів повномасштабної війни з росією. 

Він зазначив, що багато українців свідомо чи підсвідомо сприймали 9 травня як якийсь рубікон. Адже кремль неодноразово демонстрував жагу до схибленого символізму. Але й далі на Україну чекають надзвичайно важкі тижні війни.

Відповідну заяву на своїй сторінці у Facebook опублікував Міністр оборони України Олексій Резніков.

За словами Олексія Резнікова, в умовний період «до 9 травня» російські війська не змогли досягти своїх початкових стратегічних цілей, зазнали величезних втрат і зазнали поразки під Києвом. Після відходу з Житомирської, Київської, Чернігівської та Сумської областей росія визначила для себе нові цілі – захоплення півдня та сходу України, але й цього не сталося.

«Таким чином, до 9 травня росія отримала стратегічну поразку – не змогла знищити українську Державу шляхом військової інтервенції та зміни влади на російських маріонеток. Ми змусили її знизити масштаб цілей до оперативно-тактичного рівня. На цьому тлі ми входимо у нову – довготривалу – фазу війни. Щоб перемогти в ній, треба ретельно планувати ресурси, уникати помилок, проєктувати нашу силу так, щоб ворог, врешті-решт, не витримав», – сказав міністр.

Україна, як пише Резніков, почала отримувати підтримку західних партнерів, зокрема важке озброєння, яке використовують країни НАТО.

«За місяць Україна пройшла інтеграційний шлях у сфері оборони, який не могла здолати 30 років.

Ми вже отримуємо важке озброєння від партнерів. Зокрема, американські гаубиці М777 калібру 155 мм вже працюють на фронті. Три місяці тому це вважалося неможливим», – зазначив Олексій Резніков.

Відтак, до стратегічної поразки росії на полі бою додалася стратегічна поразка на міжнародному рівні.

Резніков додав, що Україна в цей час стала нарощувати власний оборонний потенціал: «Скажімо, якщо рахувати з 24 лютого, то наприкінці квітня з загальної кількості бронежилетів, наданих силам оборони, 50% забезпечило Міністерство оборони, а інші 50% – це різні форми благодійної допомоги, це заслуга громадян, волонтерів, громадських організацій. Станом на 13 травня це відношення склало вже 57% на 43%. Кожного дня ми нарощуємо обсяги постачання». 

Щодо розвитку  ходу війни Резніков написав: «На нас очікують надзвичайно складні тижні. Скільки їх буде – точно не скаже ніхто. У цей період ми будемо тримати оборону переважно власними силами проти оскаженілого від люті агресора. Поки важке іноземне озброєння урівноважить сили і забезпечить злам на користь України, мине час. Зараз його присутність точкова, це треба розуміти».

За словами Олексія Резнікова, понад 1,5 тис. українських воїнів вже навчаються чи найближчими днями розпочнуть опановувати техніку наших партнерів, щоб потім повернутися у якості інструкторів. Хтось, як артилеристи, одразу піде в бій.

«Час іде невимовно довго. Адже усі пам’ятають, що наші хлопці та дівчата на передовій уздовж Сіверського Дінця, на «Азовсталі», в полоні в окупантів кладуть свої життя за Україну. Що наші громадяни на тимчасово захоплених ворогом територіях у небезпеці. Людей викрадають, катують, вбивають. Тому ми робимо усе можливе і неможливе, щоб наблизити звільнення нашої землі.

Зростання тиску санкцій на росію та збільшення іноземної допомоги Україні у перспективі кількох місяців мають створити умови, за яких кремль остаточно втратить шанси досягти бодай якогось успіху. Тоді повинно з’явитися нове вікно можливостей для України», - резюмував Олексій Резніков.

Він наголосив, що українцям у  цей надскладний період  потрібна єдність, згуртованість, воля і терпіння.

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news