logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

Боррель повідомив, що Євросоюз виділить Україні 500 мільйонів євро на важке озброєння

13-05-2022 17:38715

Боррель повідомив, що Євросоюз виділить Україні 500 мільйонів євро на важке озброєння
Фото: Радіо Свобода

Представник Європейського союзу з питань зовнішньої політики Жозеп Боррель заявив, що ЄС надасть Україні додаткову військову допомогу на суму 500 мільйонів євро.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Боррель, виступаючи в кулуарах зустрічі міністрів закордонних справ «Групи семи» на півночі Німеччині 13 травня, сказав, що військова підтримка буде надаватися важким озброєнням, таким як танки й артилерія, і збільшить допомогу ЄС для України приблизно до двох мільярдів євро.

«Новий імпульс для військової підтримки. (Це буде) посилення тиску на росію за допомогою економічних санкцій і продовження міжнародної ізоляції росії та протидії дезінформації», – сказав він.

Боррель також висловив упевненість у тому, що найближчими днями може бути досягнуто домовленості щодо ембарго на російську нафту.

«Я впевнений, що у нас буде домовленість. Вона нам потрібна, і вона у нас буде. Ми повинні позбутися нафтової залежності від росії», – сказав він.

«Якщо не буде згоди на рівні послів, то в понеділок [16 травня] міністри, коли вони зберуться, мають надати політичний імпульс», – заявив голова дипломатії ЄС.

Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс закликала постачати Україні більше зброї.

«На даний час дуже важливо, щоб ми продовжували тиск на [президента Росії] Володимира Путіна, поставляючи Україні більше зброї, посилюючи санкції», – сказала Трасс у кулуарах зустрічі міністрів.

«Єдність G7 була життєво важливою під час цієї кризи для захисту свободи та демократії, і ми продовжимо працювати разом», – додала вона.

Палата представників Конгресу США 10 травня переважною більшістю голосів схвалила законопроєкт, що передбачає виділення 40 мільярдів доларів на військову, економічну й гуманітарну допомогу Україні, яка зазнала масштабного російського військового вторгнення.

Це на сім мільярдів більше, ніж просила адміністрація Джо Байдена. У разі очікуваного схвалення законопроєкту Сенатом, обсяг допомоги Україні з початку війни досягне понад 50 мільярдів доларів.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news