Чарують красою та унікальним ландшафтом: топ-5 найкращих водоспадів Львівщини

https://leopolis.news/post/64023/charuyut-krasoyu-ta-unikalnym-landshaftom-top-5-naykrashchyh-vodospadiv-lvivshchyny

13/05/2022

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

Водоспади нашого регіону, звичайно не зрівняються за висотою та потужністю із своїми скандинавськими побратимами, але бескидські водограї чарують своєю красою та унікальним ландшафтом.

«З настанням теплих весняних днів, хочеться бути ближчим до природи та води – це просто необхідно, для відновлення сил, щоб з ще більшим запалом та енергією працювати на благо нашої країни. Однак перебуваючи на водоспадах, завжди потрібно пам’ятати про свою безпеку», зазначає начальниця управління туризму та курортів Львівської ОВА Наталя Табака.

Пропонуємо вам п’ять локацій із водоспадами на Львівщині, де можна провести вихідні:

1. Водоспад Лазний

Висота водоспаду — 10,5 метрів.

Розташування: 49.14875, 23.341429

Найвищий водоспад Львівщини, розташований в національному парку «Сколівські Бескиди», між селищами Довге і Сопіт. Утворився в місці, де невеликий гірський потік Лазний (притока річки Стрий) перетинає скельний масив флішового типу. Трьохкаскадний водний потік зачаровує своєю красою та густим карпатським лісом довкола.

Сам водоспад знаходиться в глибокій ущелині і дістатись до нього, це справжній квест, тому туристів тут зазвичай досить мало.

2. Водоспад Сопіт

Висота водоспаду — 8 метрів.

Розташування: 49.133086, 23.378425

Водоспад розташований в українських Карпатах у національному парку «Сколівські Бескиди», неподалік від села Сопіт. Розташований на безіменному потічку, який впадає в річку Сопіт, права (притока річки Стрий), стрімко збігає по скелі та утворює невеличке озерце. Свіже повітря та магічна природа довкола вам гарантовані.

3. Водоспад Фантом

Висота водоспаду — 8 метрів.

Розташування: 49.274568, 24.2908

Знаходиться біля села Лапшин, у підніжжі гори Бакоцино. Його унікальність в тому, що він функціонує непостійно і не всім щастить його побачити та отримати естетичне задоволення. Місцеві мешканці називають цей водоспад привидом, оскільки його можна побачити лише декілька днів на рік.  Фантом складається з 9 каскадів і знаходиться на потічку, що утворюється після сильних дощів з води, яка стікає з гори. В інші дні його просто не існує.

4. Кам’янецький водоспад

Висота водоспаду — 6 метрів.

Розташування: 49.033572, 23.564332

Найвідоміших серед туристів водоспад розділений кам’яною брилою на два потоки. Розташований за 7 км від міста Сколе. Довкола — долина з потрощеного каміння, обваленого рікою з гір. Найбільш видовищним він стає навесні та на початку літа. Саме тоді річка Кам’янка найбільш повноводна. Неподалік водоспаду є облаштовані місця для відпочинку, оглядові майданчики. Дорогою на водоспад можна піднятись до Мертвого озера, або як ще його називають, Журавлиного, яке багате на сірководень, тому живі організми тут не водяться.

5. Водоспад Гуркало

Висота водоспаду — 5 метрів.

Розташування: 49.084433, 23.472565

Розташований на річці Велика Річка (притока річки Стрий) біля міста Сколе. Водоспад складається з одного каскаду, розділеного скельним виступом на два потоки, один з яких значно повноводніший від іншого. У посушливі пори менший струмінь майже зникає. У підніжжі водоспаду є невеличке озерце близько 10 м у діаметрі, глибина води у якому сягає 2 м. Гуркало відповідає своїй назві, коли після інтенсивних злив води Великої Річки, сягають максимуму, а водний потік стрімко біжить зі схилів хребта Парашки, з великим гуркотом спадаючи зі скель. 

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news