У Львівській мерії розповіли про наслідки масштабної кібератаки на сервіси міськради

https://leopolis.news/post/64154/u-lvivskiy-meri-rozpovily-pro-naslidky-masshtabno-kiberataky-na-servisy-miskrady-

16/05/2022

Про наслідки атаки та функціонування міста сьогодні розповів Андрій Москаленко, перший заступник міського голови Львова, інформує пресслужба ЛМР.

«З 24 лютого ми зафіксували понад 100 різних атак на інтернет-мережу та сервіси Львівської міської ради з боку росії. Усі вони були успішно заблоковані і не мали жодних наслідків. Натомість те, що сталося 13 травня, готувалося протягом тривалого часу, і головним завданням було знищити систему управління містом і вкрасти різні робочі дані. У це було інвестовано багато зусиль і коштів», – зазначив Москаленко.

Він подякував усім службам, Службі безпеки України, кіберполіції, ІТ-кластеру, що вдалося достатньо швидко відреагувати на цю загрозу.

«Відтак місто продовжує працювати, знайшли ряд альтернативних рішень, яким чином забезпечувати звичні процеси. Працює телефон Гарячої лінії за зміненим номером – 2975911, працюють ЦНАПи, великі комунальні підприємства. Роботу деяких сервісів ще відновлюємо. Маємо дотримуватися протоколів безпеки. Залишається ймовірним повторення цієї атаки, в результаті якої частина даних була викрадена і пошкодшено частину сервісів. Зараз ми працюємо відповідно до протоколів СБУ, і разом з ІТ-компаніями працюємо над додатковим захистом», – додав Мсокаленко.

За його словами, це була найпотужніша атака на Львівську міську раду з часів незалежності, і в Україні загалом.

«Бачимо, що росія веде війну не лише танками, але й через крадіжки даних, кібератаки, руйнування вибудованих систем. Сьогодні також спілкувався з представниками європейських міст, мери яких, чи їх заступники приїздили до Львова, так вони також почали фіксувати протягом останніх трьох тижнів значні кібератаки на свої міста», — розповів Москаленко.

За його словами, зважаючи на наслідки кібератаки, місто посилить рівень безпеки своїх систем. А після фінального звіту відповідних сертифікованих служб зможуть сказати про масштаби завданих збитків.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news