Ряса не врятує: нардеп Осадчук про викорінення московського патріархату в Україні

https://leopolis.news/post/64207/ryasa-ne-vryatue-nardep-osadchuk-pro-vykorinennya-moskovskogo-patriarhatu-v-ukrani

17/05/2022

 

Це почалося ще наприкінці 20-х років ХХ століття і не припинялося до сих пір. Через величезну кількість храмів, монастирів і низки лавр у кожному куточку нашої країни російська влада цілеспрямовано намагалася розвивати суттєвий вплив на мільйони українців. Не секрет, що і правляча верхівка, і значна частина священиків упц мп завжди були частиною репресивного апарату НКВД-КДБ-ФСБ і використовувалися як ідеологічний таран просування московського порядку денного. Про це заявив заступник голови партії «Голос», перший заступник голови комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук. 

За словами політика, маємо визнавати, що у своїй руйнівній діяльності вони досягли суттєвих успіхів, тому розраховувати на те, що якимось адміністративним актом чи рішенням можливо одномоментно знищити та викорінити таку розлогу й глибоко інтегровану систему, марно.

«Потрібно одночасно розвивати роботу в декількох напрямках. Нам треба активно працювати з нашими людьми, з прихожанами, які ходять до церкви московського патріархату, треба задіяти інформаційний, просвітницький вплив. Так само треба нещадно переслідувати будь-кого, хто вчиняє злочини намагаючись прикриватись церковою. Неважливо, у рясі ця людина чи без.

Всі випадки, про які ми чуємо, коли представники московського патріархату були залучені до прямої  чи опосередкованої співпраці з рф, з військовими, політиками і пропагандистами держави-агресора, мають нещадно присікатися. Я дуже розраховую, що Служба безпеки України і Міністерство внутрішніх справ це добре розуміє і активно над цим працює. Можливості і ресурси у них є. Якщо щось потрібно, нехай звертаються, ми допоможемо в рамках наших повноважень», — наголосив Андрій Осадчук. 

За словами представника «Голосу», є кілька напрямків, які мають пропрацьовуватися і втілюватися паралельно для повноцінного і остаточного викорінення московського патріархату в Україні. Проте, процес, безумовно, не буде швидким. Не існує жодної чарівної пігулки, яка одномоментно вирішить проблему засилля московських священиків. Це складна, багаторівнева робота, якою повинні займатися всі. 

Засоби масової інформації повинні доносити правду про діяльність цієї так званої релігійної організації. Керівники місцевих громад — пояснювати людям ситуацію. Люди мають вимагати зміни священиків або переходу до Православної церкви України. Правоохоронні органи мають нещадно виявляти й притягувати до відповідальності всіх, особливо тих, хто прикриваючись церковною рясою і церковною риторикою, вчиняє правопорушення або прямо шкодить Україні та ЗСУ. 

«Всі винні повинні отримати максимальні покарання. Ми як парламентарі будемо робити все для того, щоб сприяти цьому процесу. Всі ті «священики», які порушили закон, будуть відбувати тривале покарання в українських в'язницях», – підкреслив Андрій Осадчук. 

Leopolis.news