logo
28/03
27/03
26/03
2 ...

У ЗСУ розповіли, скільки бригад тероборони воюють на фронті

18-05-2022 09:09851

У ЗСУ розповіли, скільки бригад тероборони воюють на фронті
Фото: ukrmilitary.com

Із 32 бригад територіальної оборони вже близько 25 в повному складі або частково беруть участь у бойових діях.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ заявив начальник штабу Територіальної оборони ЗСУ Сергій Собко.

«Воїни підрозділів територіальної оборони практично з першого дня повномасштабної агресії росії ведуть активну участь у бойових діях проти ворога. Сьогодні з 32 бригад територіальної оборони вже близько 25 бригад в повному складі або частково беруть участь у бойових діях. Бійці тероборони відіграли важливу роль в обороні і звільнені Київської, Чернігівської, Сумської областей, в обороні Маріуполя. Бійці Харківської тероборони після оборонних дій беруть участь в контрнаступальних операціях і вже вийшли на одну з ділянок нашого державного кордону», – сказав Собко.

Стосовно можливої участі сил територіальної оборони в бойових завданнях у районі бойових дій, він зазначив: згідно із законом України про національний спротив, у разі відповідного рішення Головнокомандувача ЗСУ, підрозділи ТрО можуть залучатися до таких завдань.

«Сили територіальної оборони є складовою Збройних сил України разом з іншими родами військ, підпорядковуються Головнокомандувачу ЗСУ і виконують його накази. У значної кількості громадян нашої країни є уявлення, що сили тероборони мають виконувати виключно завдання оборони своїх регіонів. Але це хибна думка, адже закон України про національний спротив чітко визначає, що у разі відповідного рішення Головнокомандувача ЗСУ підрозділи та частини сил тероборони можуть залучатися до виконання завдань територіальної оборони та бойових завдань по всій території України. У нас одна війна на всіх. Україна також одна на всіх. І Перемога буде одна на всіх!» – наголосив Собко.

Як повідомляли, ВРУ проголосувала за закон, яким бійцям тер оборони дозволено виконувати завдання у районах бойових дій. Однак станом на 16 травня цей законопроєкт ще не підписав президент, а отже – він поки не чинний.

9 травня відомий львівський журналіст Микола Савельєв, який також є бійцем ТРО Львівщини і зараз перебуває на передовій, розповів реальну ситуацію на фронті та проблеми терооборонівців.  За його словами, засоби захисту бійці ТРО купували самостійно або отримали від волонтерів. Вони платили навіть за бензин, щоб доїхати до зони бойових дій.

15 травня Зеленський змінив керівника Сил тероборони.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news