У Міжнародний день музеїв мешканців Львівщини запрошують взяти участь у культурних заходах

https://leopolis.news/post/64269/u-mijnarodnyy-den-muzev-meshkanciv-lvivshchyny-zaproshuyut-vzyaty-uchast-u-kulturnyh-zahodah

18/05/2022

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

З 1992 року у кожного Міжнародного дня музеїв є своя тема і Міжнародна рада музеїв надає огляд пов'язаних з даною темою заходів, роблячи їх доступними для всіх.

Тема Міжнародного дня музеїв 2022 - Сила музеїв. Тема дуже вдала і актуальна, адже вже третій рік поспіль установам культури доводиться пристосовуватися до нових умов, які диктує реальність. 

І якщо минулих два роки свято музейництва не могли відзначити масовими заходами через активну боротьбу з пандемією, то цьогоріч українські музеї відзначатимуть професійне свято в умовах війни. 

На жаль, не всі музеї сьогодні можуть презентувати свої експозиції, адже для того, щоб вберегти цінні експонати від можливих бойових дій, керівники музейних закладів області вжили усіх необхідних заходів зі збереження предметів, які належать до Державного музейного фонду України та інших цінних експонатів.

Проте, музеї області продовжують працювати і  сьогодні вони справді демонструють свою силу і мужньо витримують усі ці випробування.

Цьогорічний Міжнародний день музеїв на Львівщині відзначать у різноманітних форматах (тематичні екскурсії, квести для дітей, лекції, покази фільмів, виставки, концерти тощо) впродовж 18-22 травня.

«Музеї – це простір для живого та конструктивного спілкування, майданчик для культурного діалогу, місце творення мистецтва і його демонстрації.

Музеї – це також самовіддані люди, які роблять усе можливе, щоб вберегти нашу спадщину. Вітаю зі святом усіх причетних.

Пам’ятаймо про наше минуле, бережімо наше сьогодення – у цьому ключ до нашого квітучого майбутнього», - зазначив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

І трохи статистики:

На території Львівщини діє 158 музеїв. У їх фондах зберігається 14% усієї музейної спадщини України.

Це 22 музеї державної та комунальної власності. З яких: 3 музеї - підпорядкування Міністерства культури та інформаційної політики України, 2 - у підпорядкуванні Національної академії наук України, 8 установ обласного підпорядкування (6 музеїв та 2 заповідники), 9 музеїв міського підпорядкування.

Також на території області діє 136 громадських музеїв.

На початок 2022 року:

  • музейний фонд Львівської області становить 1 391 893 унікальних експонатів. 
  • у музеях Львівщини проведено 13 512 екскурсій;
  • відкрито  331 виставковий проєкт; 
  • загалом у музеях області працює 1 010 людей;
  • музеї Львівщини у 2021 році відвідало понад 2 791 707 осіб

З повною програмою заходів можна ознайомитися за посиланням.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news