logo
20/04
19/04
2 ...

У Зеленського пояснили, чому воєнний стан потрібно продовжити одразу на 3 місяці

19-05-2022 12:44598

У Зеленського пояснили, чому воєнний стан потрібно продовжити одразу на 3 місяці
Фото: УНІАН

Воєнний стан продовжать одразу на 3 місяці, оскільки контрнаступ потребує більше часу, ніж оборона.

Про це представник президента в Конституційному суді Федір Веніславський сказав під час телемарафону, якого цитує пресслужба «Слуги народу».

«З 24 лютого ми вже двічі продовжували воєнний стан. Зараз ми розуміємо, що ворог зосередився на будівництві фортифікаційних укріплень на територіях, які він тимчасово контролює. Перехід у контрнаступ – це значно складніші завдання, ніж оборона. Тож маємо усвідомлювати, що звільнити всю територію України протягом найближчого місяця ми навряд чи зможемо», – констатував Веніславський.

За його словами, є ще і юридична складова такого рішення. Коли Президент вводить правовий режим воєнного стану, а парламент його затверджує, Україна має інформувати ООН про обмеження конституційних прав та свобод, які запроваджуються в умовах воєнного стану.

«Ми двічі продовжували цей режим і кожного разу наші дипломати звертаються до ООН та пояснюють, які саме обмеження діятимуть. Щоб щомісяця не повторювати цю процедуру, є рішення про продовження воєнного стану на 3 місяці. Якщо до цього вдасться звільнити Україну, то ми просто скасуємо воєнний стан», – пояснив депутат.

Нагадаємо, 18 травня у парламенті зареєстрували законопроєкт № 7389, який затверджує Указ Президента про продовження воєнного стану на 90 днів.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news